Romgaz vrea prelungirea pe încă un an a facilitatății de credit BCR de jumătate de miliard de lei pentru finanțarea Neptun Deep

Romgaz vrea prelungirea pe încă un an a facilitatății de credit BCR de jumătate de miliard de lei pentru finanțarea Neptun Deep
Florin Rusu
Florin Rusu
scris astăzi, 19:27

Cel mai mare producător de gaze autohton, Romgaz, partener alături de OMV Petrom în cel mai important proiect offshore de gaze din România, Neptun Deep, vrea să prelungească cu facilitatea de credit acordată de BCR, parte a grupului Erste, de care beneficiază în vederea finanțării activității filialei sale Romgaz Black Sea în limita a jumătate de miliard de lei.

Conducerea executivă solicită Consiliului de Administrație să aprobe “prelungirea cu un an a Contractului de facilitate de credit nr. 201812070225 încheiat de S.N.G.N. Romgaz S.A. cu Banca Comercială Română S.A., pentru emiterea de instrumente de garantare sub forma scrisorilor de garanție bancară și a scrisorilor de creditare de tip stand-by irevocabile, până la limita de 500.000.000 lei”.

Urmărește-ne și pe Google News
Grecii de la PPC, care au preluat afacerea Enel, încep lucrările de construcție la cel mai mare parc eolian din Moldova CITEȘTE ȘI Grecii de la PPC, care au preluat afacerea Enel, încep lucrările de construcție la cel mai mare parc eolian din Moldova
Evenimente
>31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Inițial, plafonul facilității era de 420 milioane de lei, însă el a fost majorat, în aprilie 2023, la cererea conducerii executive, la 630 milioane lei.

Romgaz Black Sea Limited este fosta ExxonMobil Exploration and Production Limited, companie achiziționată de la gigantul american cu un miliard de euro, inclusiv cu un credit de 325 milioane euro, contractat de la BCR.

Începând cu 1 august 2022, Romgaz finanțează activitatea de exploatare și efectuarea lucrărilor de investiție ale Romgaz Black Sea. În acest sens Romgaz acordă împrumuturi către Romgaz Black Sea cu rambursarea acestora după intrarea pe producție și înregistrarea de venituri din valorificarea gazelor. Procentul de dobândă aferent acestor împrumuturi este estimat la 10%/an în 2023 (ROBOR 12M + 1,74%).

Romgaz a atras recent 500 milioane euro din obligațiuni internaționale, cererea depășind 5,9 miliarde euro

Directoarea unei sucursale bancare, cercetată pentru că ar fi furat 300.000 de euro din conturile clienților CITEȘTE ȘI Directoarea unei sucursale bancare, cercetată pentru că ar fi furat 300.000 de euro din conturile clienților
Finanțarea prin obligațiuni a necesarului de investiții în Neptun Deep al Romgaz era luată în calcul încă din 2021, când încă nici nu fusese perfectată tranzacția de preluare a subsidiarei gigantului american ExxonMobil ce deținea atunci 50% din drepturile asupra celei mai mari concesiuni de gaze naturale din Marea Neagră românească.

Rezervele din perimetrul Neptun Deep sunt estimate la 100 miliarde metri cubi de gaze. Investițiile suplimentare ale celor 2 companii, care dețin câte 50% din proiect, erau estimate anul trecut la 4 miliarde euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
neptun deep
gaze naturale marea neagra
romgaz
bcr
erste
garantie
facilitate
plafon