Încă o investiție a Guvernului de la Budapesta în Covasna

Încă o investiție a Guvernului de la Budapesta în Covasna
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 09:22

Reprezentanții Universității Maghiare Sapientia din Transilvania au pus, joi, piatra de temelie a viitorului campus universitar de la Sfântu Gheorghe, care va fi construit la ieșirea din municipiu spre Miercurea Ciuc, în vecinătatea Arenei Sepsi. Investiția va beneficia de sprijinul Guvernului Ungariei, asemenea celorlalte trei instituții de învățământ superior pe care Sapientia le-a înființat la Cluj-Napoca, Târgu Mureș și Miercurea Ciuc.

Decanul interimar al Facultății Sapientia din Sfântu Gheorghe, dr. Nahlik Andras, a declarat că piatra pusă la temelia viitorului campus universitar reprezintă „o fundație pentru viitorul maghiarilor din Transilvania”, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Turcia a ridicat gradul de alertă pe aeroporturi din cauza potențialelor amenințări teroriste CITEȘTE ȘI Turcia a ridicat gradul de alertă pe aeroporturi din cauza potențialelor amenințări teroriste
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Nu este doar o piatră de temelie, ci și o fundație pentru viitorul maghiarilor din Transilvania (…) Aici se vor forma generațiile viitoare care ne duc mai departe limba noastră, cultura noastră și cunoștințele noastre profesionale. Și acesta este un moment în care nu se naște doar un nou campus, ci și speranța apare. Speranța rămânerii maghiarimii și înmulțirii acesteia pe acest pământ, unde generații de peste 1.000 de ani trăiesc și creează”, a declarat dr. Nahlik Andras, conform traducerii oficiale.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, care a fost invitat să participe la acest eveniment, a punctat, printre altele, faptul că trebuie implementate politici publice care să stopeze declinul demografic și plecarea tinerilor din țară.

„Cea mai mare problemă astăzi pentru noi sunt indicatorii demografici. Cea mai mare problemă este că puțini copii se nasc, mulți tineri emigrează și suntem o societate care îmbătrânește. Această problemă nu putem să o pierdem din vedere niciun moment. Ca aici, pe pământul natal, viitorul să nu se împotmolească, trebuie să inventăm și să punem în practică politici publice care țin în viață speranța și sprijină tinerii să învețe acasă, să-și imagineze viitorul acasă, să-și întemeieze familie și să nască copii, fiindcă fără copii născuți orice diligență, orice intenție bună mai devreme sau mai târziu se va destrăma și se va pierde (…) Din acest motiv trebuie să construim creșe, grădinițe, să dezvoltăm și să modernizăm școlile, să înființăm și să construim universitate, fiindcă acesta este viitorul. Fără de asta nu ne putem imagina ca pe acest pământ în următoarele decenii, în următorul secol să trăiască o comunitate maghiară puternică (…) De asta avem nevoie, pe lângă serviciile și locurile de muncă bune, pe lângă diferitele instituții, de universități, de studii și cursuri universitare care creează acea pătură intelectuală fără de care nicio comunitate nu are un viitor. Și într-adevăr, Universitatea Sapientia a dovedit cum trebuie făcut acest sistem”, a afirmat Kelemen Hunor, conform traducerii asigurate de către organizatori.

La festivitatea de depunere a pietrei de temelie a participat și ministrul Gulyas Gergely, șeful cabinetului premierului Ungariei, Viktor Orban, care a menționat că Guvernul de la Budapesta a sprijinit și va continua să sprijine comunitățile maghiare din afara granițelor, transmite Agerpres.

„Este foarte important că acum, aici, în Secuime, în Covasna, apare această instituție și va fi o instituție de bază care, pe termen lung, va asigura supraviețuirea comunității maghiare”, a subliniat acesta.

La eveniment au fost prezenți, printre alții, președintele Fundației Sapientia, episcopul Kato Bela, rectorul Universității Sapientia, Tonk Marton, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor, precum și studenți și cadre didactice de la Facultatea Sapientia din Sfântu Gheorghe.

viewscnt
Afla mai multe despre
covasna
budapesta