Producția de automobile: Dacia rămâne pentru moment sub nivelul de anul trecut, Ford are o nouă lună record

Producția de automobile: Dacia rămâne pentru moment sub nivelul de anul trecut, Ford are o nouă lună record
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris astăzi, 09:14

România a produs în luna septembrie mai multe automobile decât în urmă cu un an, conform datelor ACAROM. Volumul este cel mai mare din ultimul an înregistrat de cele două uzine, cumulat. Defalcat pe companii, la Dacia se înregistrează o nouă scădere ușoară de producție.

Ford a produs un număr record de automobile la Craiova, ca urmare a creșterii volumelor celor două modele asamblate, Puma și Courier (în cele două versiuni, de marfă și pasageri). Potrivit cifrelor anunțate de companii prin intermediul ACAROM, Dacia a produs în septembrie 27.551 de autoturisme, ceea ce reprezintă o scădere de 4,8% față de septembrie 2023, în timp ce Ford Otosan a asamblat cu 34,5% mai multe, respectiv 24.150 de autovehicule, cel mai mare volum produs vreodată la Craiova în istoria fabricii. Având în vedere faptul că în Oltenia urmează să fie lansate noi versiuni de motorizare (electrice), este de așteptat ca volumul să continue să crească până la limitele capacității de producție, de circa 270.000 de unități anual.

Urmărește-ne și pe Google News

În total, volumul produs de ambele fabrici a fost de 51.701 autovehicule, cu 10,26% mai multe decât în urmă cu un an.

Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
EXCLUSIV Vânzările Dacia au depășit pragul de 500.000 la nivel global, dar apare un declin. Țintă în pericol, trei dintre modele au livrări mai mici CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Vânzările Dacia au depășit pragul de 500.000 la nivel global, dar apare un declin. Țintă în pericol, trei dintre modele au livrări mai mici

De la începutul anului, România a produs 408.176 autovehicule în cele două uzine, cu 8,6% mai multe decât în perioada similară din 2023 (când se produceau 375.860 autoturisme). Dacia a fabricat în acest an, pe primele nouă luni, 228.641 unități, iar Ford Otosan a produs 179.535. Asta înseamnă că la Dacia situația nu este una fericită, deoarece producția se situează sub nivelul din 2023, cu 2,1%, o diferență care ar putea fi recuperată până la finalul anului, dacă crește ritmul de producție al lui Duster 3. În schimb, la Craiova, volumul total produs în acest an este mai mare cu 27% față de anul trecut, ca urmare a introducerii în fabricație a familiei Courier.

viewscnt
Afla mai multe despre
productie dacia
productie ford
dacia mioveni
ford craiova