GRAFICE Aproape două treimi din energia consumată în ianuarie de Republica Moldova a provenit din România

GRAFICE Aproape două treimi din energia consumată în ianuarie de Republica Moldova a provenit din România
scris astăzi, 07:45

Exporturile de energie electrică ale României au acoperit în prima lună a acestui an în proporție de 62,13% consumul intern al Republicii Moldova, energia achiziționată prin contracte bilaterale de la Nuclearelectrica, Hidroelectrica și OMV Petrom având cea mai mare pondere în structura achizițiilor trader-ului de stat de la Chișinău, Energocom, relevă datele analizate de Profit.ro.

Compania moldovenească a achiziționat aproximativ 161 GWh (37,13% din totalul achizițiilor) de la cei trei producători români cu care a avut semnate contracte bilaterale.

Urmărește-ne și pe Google News
TABEL Antreprenor român a calculat - Când construim panouri fotovoltaice, se spune că îmbogățim China. Mit sau realitate? CITEȘTE ȘI TABEL Antreprenor român a calculat - Când construim panouri fotovoltaice, se spune că îmbogățim China. Mit sau realitate?

Alți 108 GWh (25% din total) au fost cumpărați tot din România, de pe piețele spot operate de OPCOM.

În total, în prima lună a anului, Energocom a achiziționat, de pe piața locală și din import, circa 434 mii MWh, la un preț mediu ponderat de 129,7 euro/ MWh. Acest cost este sub prețul plafon de achiziție inclus în actualul tarif stabilit de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) - 145 euro/ MWh.

GRAFICE Aproape două treimi din energia consumată în ianuarie de Republica Moldova a provenit din România

Ponderea producției interne în totalul achizițiilor din luna ianuarie a fost de 37,87%, dintre care CET-urile din Chișinău și Bălți au generat 126 mii MWh (echivalentul a 29,12%), iar parcurile și centralele de energie regenerabile - aproape 38 mii MWh (sau 8,75%).

Potrivit estimărilor inițiale, Energocom ar fi urmat să cumpere în ianuarie de pe OPCOM peste 178 GWh (echivalentul a 39% din necesar), iar în baza contractelor bilaterale doar 105 GWh (23%).

Ministerul Energiei contrazice sindicatele: Scenariul de bază rămâne prelungirea actualei plafonări a prețurilor CITEȘTE ȘI Ministerul Energiei contrazice sindicatele: Scenariul de bază rămâne prelungirea actualei plafonări a prețurilor

În urma semnării contractului bilateral cu OMV Petrom, raportul s-a inversat, fiind achiziționați doar 108 GWh de pe OPCOM (25%) și 161 GWh în baza contractelor bilaterale (37,13%).

Cum prețul mediu zilnic de pe OPCOM a fost de 139,4 euro/MWh, peste media de achiziție raportată de Energocom, de 129,7 euro/MWh, rezultă că traderul de la Chișinău a făcut economii în urma creșterii ponderii energiei achiziționate prin semnarea unor contracte bilaterale direct cu producătorii români.

De altfel, și în februarie cei doi mari producători de energie controlați în proporție de peste 80% de statul român, Nuclearelectrica și Hidroelectrica, vor acoperi 21,3% din consumul de energie al Republicii Moldova din luna februarie, semnând, în acest sens, contracte bilaterale cu trader-ul de stat de la Chișinău, Energocom, la prețul reglementat din România, de 400 de lei/MWh.

Prețurile din contractele bilaterale sunt mult mai puțin volatile și în medie mai reduse decât cele de pe piața spot operată de OPCOM, cu atât mai mult cu cât sunt semnate la preț reglementat. Profit.ro a relatat că în 2024 cei doi mari producători autohtoni Hidroelectrica și Nuclearelectrica, au vândut, prin contracte bilaterale, energie Republicii Moldova la un preț de două ori mai redus decât cel achitat de Chișinău pentru energia spot cumpărată de pe OPCOM.

Potrivit unui raport redactat de Energocom, în 2024 compania a cumpărat prin contracte bilaterale aproape 50 GWh de la Nuclearelectrica și 37,7 GWh de la Hidroelectrica, pentru care a achitat un preț mediu de 81,78 euro/MWh, respectiv 90,42 euro/MWh, prețuri mai mari decât cel din contractele noi semnate pentru luna februarie, de 400 lei/MWh (80,3 euro/MWh).

Magazinele din Marea Britanie apelează la o strategie inedită - Angajează „hoți misterioși” CITEȘTE ȘI Magazinele din Marea Britanie apelează la o strategie inedită - Angajează „hoți misterioși”

Potrivit trader-ului moldovean, de la centrala nucleară de la Cernavodă în februarie urmează a fi procurați 110 MW bandă (24/ 24 ore), cu 10 MW bandă mai mult față de luna ianuarie. De asemenea, a fost semnat un contract cu Hidroelectrica, pentru o cantitate de 20 MW bandă.

"Ambele contracte presupun un preț plafonat prin ordonanță de urgență, la 400 lei românești (sau circa 80 de euro)/ MWh”, precizează compania.

Prin urmare, ponderea electricității achiziționate de la Nuclearelectrica în februarie va ajunge la aproximativ 18% din totalul de consum, în timp ce cantitatea livrată de Hidroelectrica este estimată la 3,3% din necesar.

GRAFICE Aproape două treimi din energia consumată în ianuarie de Republica Moldova a provenit din România

 

viewscnt
Afla mai multe despre
nuclearelectrica
hidroelectrica
omv petrom
brm
energocom
energie export moldova
import
pret
opcom
petrom