GRAFICE România - cea de-a cincea cea mai scumpă piață a energiei din UE în ianuarie

GRAFICE România - cea de-a cincea cea mai scumpă piață a energiei din UE în ianuarie
scris astăzi, 07:15

România a înregistrat în luna ianuarie cel de-al cincilea cel mai ridicat preț al energiei spot din UE, prețul mediu zilnic pentru energia pentru ziua următoare, de 139,42 euro/MWh, fiind cu aproape 60% peste cel raportat pentru aceeași lună a anului trecut, de 87,67 euro/MWh, conform datelor analizate de Profit.ro.

Prețuri mai mari ca cele de pe piața spot din România, devenită cea mai importantă piață de energie pentru furnizorii autohtoni, au fost înregistrate în ianuarie doar în Irlanda (167 euro/MWh), Italia (143 euro/MWh), Slovacia și Ungaria (140 euro/MWh).

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Transelectrica a majorat cu două treimi capacitatea de export-import de energie electrică a României pe interconexiunea cu Serbia CITEȘTE ȘI FOTO Transelectrica a majorat cu două treimi capacitatea de export-import de energie electrică a României pe interconexiunea cu Serbia

Comparativ cu prețul mediu zilnic pentru luna precedentă, decembrie 2025, de 141 euro/MWh, cel din ianuarie este cu 1,7 euro mai redus.

Prețurile din cele mai importante economii occidentale, de exemplu Franța (102 euro/MWh) și Germania (114 euro/MWh), au fost mai reduse decât cele din România.

România a terminat anul 2024 pe poziția a treia în topul celor mai scumpe piețe spot de electricitate din Uniunea Europeană (UE), cu un preț mediu zilnic pe parcursul întregului an de 103,5 euro/MWh, fiind depășită doar de Irlanda (109 euro/MWh) și Italia 107,4 euro/MWh.

Record istoric al Digi în Spania - Câți clienți a luat de la rivalii săi majori CITEȘTE ȘI Record istoric al Digi în Spania - Câți clienți a luat de la rivalii săi majori

Piața pentru ziua următoare operată de OPCOM este cea mai importantă piață pentru clienții finali, pe aceasta fiind tranzacționată o cantitate echivalentă cu mai mult de o treime (36%) din consumul intern.

GRAFICE România - cea de-a cincea cea mai scumpă piață a energiei din UE în ianuarie

Prețul mediu zilnic al energiei pentru anul trecut, de 103,5 euro/MWh, este cu o peste 20 de euro/MWh mai mare ca cel de 400 lei (80 euro/MWh) la care producătorii sunt obligați de stat să vândă energie furnizorilor pentru acoperirea consumului clienților casnici și CET-urilor și celui facturat de aceștia clienților finali în facturile plafonate, diferența fiind suportată de stat.

FOTO ANUNȚ Prima ediție a FIDELIS din 2025 - Ce dobânzi primești. Este confirmat anunțul Profit.ro privind lansările lunare CITEȘTE ȘI FOTO ANUNȚ Prima ediție a FIDELIS din 2025 - Ce dobânzi primești. Este confirmat anunțul Profit.ro privind lansările lunare

Acesta este probabil unul din motivele pentru care, în ciuda promisiunilor anterioare, Guvernul nu va mai prelungi schema actuală de plafonare a prețurilor la energie, potrivit sindicatelor, care au precizat că au fost informate acum în acest sens.

Un număr restrâns de persoane, care îndeplinesc criteriile de consumatori vulnerabili, vor primi ajutoare de la Guvern sub forma unor sume fixe în bani pentru acoperirea unei părți a cheltuielilor cu facturile la energie, au fost informate sindicatele la reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, de la Palatul Victoria.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
energie
ue
germania
franța
ungaria
romania