GRAFICE+FOTO Aprovizionarea cu gaze naturale a Transnistriei a fost reluată prin tranzit de volume prin România, Ucraina și Republica Moldova

GRAFICE+FOTO Aprovizionarea cu gaze naturale a Transnistriei a fost reluată prin tranzit de volume prin România, Ucraina și Republica Moldova
scris astăzi, 19:00

O cantitate de 2 milioane de metri cubi de gaze naturale iese astăzi din România și intră în Ucraina, prin punctul de interconectare Isaccea-Orlovka 1 dintre cele 2 țări, potrivit datelor operatorului sistemului național de transport românesc, compania de stat Transgaz.

Un volum similar iese din Ucraina și intră în Republica Moldova, prin punctul de interconectare de la Căușeni, conform operatorului ucrainean de profil GTSOU.

Urmărește-ne și pe Google News

Stația de măsurare a gazelor de la Căușeni din Republica Moldova. Sursă foto: Moldovatransgaz

Stația de măsurare a gazelor de la Căușeni din Republica Moldova. Sursă foto: Moldovatransgaz

Vânzările retailerilor germani vor crește mai moderat în acest an, după avansul din 2024 CITEȘTE ȘI Vânzările retailerilor germani vor crește mai moderat în acest an, după avansul din 2024

Tranzitul de gaze dinspre România spre Ucraina prin Isaccea-Orlovka 1 este o premieră, ruta fiind utilizată în mod tradițional, timp de mulți ani de zile, în sens invers, pentru exportul de gaze rusești, prin Ucraina și România, către Balcani și Turcia.

Conform Transgaz, astăzi, în România intră 8,3 milioane de metri cubi de gaze din Bulgaria, pe la Kardam-Negru Vodă 1, interconexiune în care ajung și volume provenite din gazoductul Turkstream.

Sursă: Transgaz

Sursă: Transgaz

Singapore: Companiile americane trebuie să respecte controalele de export la cipurile utilizate de DeepSeek CITEȘTE ȘI Singapore: Companiile americane trebuie să respecte controalele de export la cipurile utilizate de DeepSeek

2 milioane de metri cubi ies din România spre Ucraina (fluxul pe aici fiind activ doar timp de 19 ore), alte 5,9 milioane metri cubi direct spre Republica Moldova, pe la Ungheni, iar 5,3 milioane metri cubi spre Ungaria. Producția internă este de 24,4 milioane metri cubi, iar extragerile din depozitele de înmagazinare – de 20,7 milioane metri cubi.

Moldovagaz, furnizorul dominant de gaze de peste Prut, controlat de gigantul rus de stat Gazprom, a anunțat ieri că a efectuat prima livrare de gaze în Transnistria, în volum de 3 milioane metri cubi, reprezentând împrumut de gaze acordat Tiraspoltransgaz, pentru menținerea presiunii în conducte.

Administrația Trump vrea organizarea de alegeri prezidențiale și parlamentare în Ucraina în acest an CITEȘTE ȘI Administrația Trump vrea organizarea de alegeri prezidențiale și parlamentare în Ucraina în acest an

Moment istoric, gazele europene pornesc în regiunea transnistreană. Robinetul la Tocuz-Căușeni a fost deschis″, a transmis Ministerul Energiei de la Chișinău.

După cum a relatat Profit.ro, traderul de stat al Republicii Moldova, Energocom, a anunțat că, începând de sâmbătă, 1 februarie, a achiziționat gaze de pe bursele europene, inclusiv Bursa Română de Mărfuri (BRM), pentru regiunea transnistreană. Potrivit unei dispoziții a Comisiei pentru Situații Excepționale de la Chișinău din aceeași zi, Energocom trebuie să compere ″de pe platforme de tranzacționare autorizate din Uniunea Europeană și/sau Ucraina″ o cantitate de cel mult 3 milioane metri cubi pe zi pentru Transnistria.

Sursă foto: Ministerul Energiei al Republicii Moldova

Sursă foto: Ministerul Energiei al Republicii Moldova

Două treimi din statele membre UE, inclusiv România, cer BEI să finanțeze industria de apărare CITEȘTE ȘI Două treimi din statele membre UE, inclusiv România, cer BEI să finanțeze industria de apărare

Banii necesari achizițiilor provin dintr-un grant de 30 de milioane de euro acordat de către Uniunea Europeană.

″Din această sumă, 20 milioane de euro sunt destinați achiziției de gaze naturale pentru consumatorii de pe malul stâng al Nistrului, inclusiv pentru păstrarea în funcție a unui bloc al centralei MGRES, până pe 10 februarie. Acest lucru este necesar atât pentru asigurarea producției de energie electrică care să acopere necesitățile sociale ale malului stâng, cât și pentru asigurarea stabilității sistemului energetic și a nivelului necesar al tensiunii și frecvenței în sistemul energetic din Moldova și regiunea de sud a Ucrainei″, a precizat Ministerul Energiei de la Chișinău.

Potrivit sursei citate, aceste volume sunt destinate exclusiv asigurării cu gaze a consumatorilor protejați, categorie ce include consumatorii casnici, instituții sociale și publice și a micilor afaceri din industria alimentară, cu excepția industriei mari și a fermelor de mining a criptovalutei.

Mark Rubio: A fost „necinstit” să se sugereze că Ucraina ar putea învinge Rusia. Este un conflict prelungit care trebuie să se încheie CITEȘTE ȘI Mark Rubio: A fost „necinstit” să se sugereze că Ucraina ar putea învinge Rusia. Este un conflict prelungit care trebuie să se încheie

Tiraspoltransgaz s-a angajat să prezinte în fiecare zi graficul de consum pentru ziua următoare, care va fi aprobat de reprezentanții Energocom în limita de până la 3 milioane metri cubi de gaze naturale pe zi. Tiraspolul a solicitat 3,2 milioane metri cubi/zi, volum care nu a putut fi justificat prin datele prezentate. S-a luat decizia ca în primele zile, pentru pregătirea sistemelor de încălzire centralizate din regiune, vor fi livrate volumele maxime posibile, dar nu mai mult de 3 milioane metri cubi/zi.

De exemplu, pentru mâine, 2 februarie, Tiraspoltransgaz a solicitat 2,7 milioane de metri cubi, cerere care a fost acceptată. După ce sistemele de încălzire centralizată vor fi repuse în funcțiune și necesitățile pentru repornirea sistemului energetic vor fi satisfăcute, volumul de gaze livrat va fi redus, în funcție de parametrii meteo și estimările zilnice de consum pentru consumatorii protejați, prezentate zilnic de Tiraspoltransgaz″, mai arată instituția.

Aceasta adaugă că, pentru a satisface necesitățile industriei din regiunea transnistreană, este nevoie de minimum 5,7 milioane metri cubi/zi.

Interconectarea gazieră Republica Moldova-Ucraina. Sursă foto: European Network of Transmission System Operators for Gas (ENTSOG)

Interconectarea gazieră Republica Moldova-Ucraina. Sursă foto: European Network of Transmission System Operators for Gas (ENTSOG)

viewscnt
Afla mai multe despre
transnistria criză energetică
transnistria criză umanitară
republica moldova criză energetică
republica moldova importuri energie românia
republica moldova alimentare cu energie
republica moldova securitate energetică