Aproape 40 de companii, atât de stat, cât și private, autorități, dar și o federație patronală din domeniul energiei au primit o scrisoare din partea ministrului Energiei, Sebastian Burduja, care vorbește despre „patriotism energetic” și „apărarea legitimă” a intereselor României, dând exemplu abordarea lui Donald Trump.
În documentul citat de HotNews.ro, ministrul le cere să contribuie la realizarea unui raport care să cuprindă, printre altele, propuneri de măsuri pentru „suspendarea / abrogarea, la nivel european, a politicii Green Deal si a unor acte normative în domeniul mediului”.
Printre companiile și organizațiile cărora le-a fost trimisă scrisoarea se află Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Engie, E.ON, Rompetrol, Transelectrica, Transgaz, Comisia Națională de Strategie și Prognoză, Institutul Național de Statistică, Curtea de Conturi și Federația Patronală Petrol.
CITEȘTE ȘI Ministrul finanțelor susține că datoriile către furnizori de energie sunt bugetate: Să vedem în aprilie care va fi noua schemă de plafonareBurduja susține că România trebuie „să contribuie activ la redefinirea politicilor energetice europene” și „să adopte o abordare similară, fermă și pragmatică”, precum SUA sub conducerea lui Donald Trump.
El spune în document că va face o analiză asupra efectelor green deal, dar subliniază că politicile privind tranziția verde afectează sectorul energetic și industriile tradiționale.
Ministrul Energiei nu menționează nimic despre fondurile de miliarde de euro care vin spre România pentru dezvoltarea sectorului energiei regenerabile prin PNRR, Fondul de Modernizare și schema privind contractele pentru diferență. Nu este clar ce s-ar întâmpla cu acești bani în cazul „suspendării / abrogării” politicii green deal.
Burduja le dă termen companiilor până pe 7 februarie să trimisă propunerile.
Exemplul Trump
În scrisoarea trimisă celor aproape 40 de entități, ministrul Energiei spune că România trebuie să urmeze programul energetic al SUA, promovat de președintele reales Donald Trump, care a anunțat că va anula măsurile predecesorului său Joe Biden legate de climă și că va opri finanțările către infrastructura verde. „Drill, baby, drill” („Forează, dragă, forează!”), este sloganul său.
CITEȘTE ȘI Bugetul de stat pe 2025: Guvernul așteaptă încasări de peste 1 miliard de lei din reinstituirea taxei de stâlp. Avertisment: Vor fi afectați și agricultorii!„Patriotismul energetic și responsabilitatea ne obligă să pregătim acest raport cu maximă seriozitate, pentru a demonstra că România este pregătită să apere interesele sale legitime și să contribuie activ la redefinirea politicilor energetice europene. În fața unor exemple internaționale, precum recentul program energetic al Statelor Unite sub conducerea președintelui Donald Trump, care promovează prioritizarea industriilor naționale, România trebuie să adopte o abordare similară, fermă și pragmatică”, arată ministrul Sebastian Burduja în documentul transmis companiilor.
De altfel, în ultimele săptămâni, de când Donald Trump a fost învestit președinte al SUA, Sebastian Burduja a avut mai multe ieșiri publice prin care a criticat în termeni duri politicile Green Deal. El a descris „politicile de «înverzire» ale Europei” drept o „terapie de șoc verde, care trebuie să înceteze”.