Digitalizarea diferă de la o afacere la alta, în funcție de mărimea acestei, dar și de buget. Nu există o rețetă de succes, ci mai degrabă anumiți pași pe care o companie îi poate face pentru eficientizarea operațiunilor, a explicat, la PROFIT NEWS TV, Alexandru Băloi, Director Divizia de Soluții pentru Antreprenori, Vodafone România.
„Pentru o afacere mică, primii pași în digitalizare înseamnă prezența în mediul online, adică dacă ai un magazin, o afacere care produce ceva, un restaurant, e foarte important să fii listat pe Google Maps, pe Waze, clienții să poată să te găsească la un click distanță după ce au interacționat cu tine, să poată să scrie un review”, precizează Alexandru Băloi.
De asemenea, pentru antreprenorii cu afaceri în comerț, dar nu numai, important este să poată să-și vândă produsele sau serviciile și online, fie printr-un site propriu, pe marketplace-uri sau măcar prin social media.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Pași mai avansați se fac către adevărata digitalizare. Vorbim aici de soluții de plată digitale, de semnătură digitală, mutarea spațiilor de stocare din spații fizice către cloud. Avem foarte multe sisteme de cloud voice, prin care numai e nevoie să ai mai multe centrale cu operatori care să răspundă la telefon, în cazul în care ai mai multe puncte de lucru. Totul este în cloud. Există o singură persoană care coordonează apelurile către toate punctele de lucru”, continuă Alexandru Băloi, adăugând că e foarte important de înțeles care sunt pașii în digitalizare, de la prezența online, la soluții in-house și până la soluții cu scopul de a crește nivelul de eficiență al unei afaceri.
El consideră că, în momentul de față, mediul de business din România are nevoie de creștere accelerată în ceea ce privește digitalizarea, însă este optimist că se vor face progrese majore în perioada următoare.
„În zona digitalizării serviciilor publice e nevoie de investiții foarte mari și rapide, pe zona de integrare a soluțiilor digitale avem mult de recuperat, dar există un potențial mare de creștere, iar cu privire la componenta de educație, de asemenea, trebuie să investim în ea”, mai spune acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Silviu Dragomir, Fondator Eucom Business Language: Dacă avem 30% dintre companii care au afaceri de până în 500.000 de euro, investițiile pe care acestea le pot face în digitalizare sunt relativ mici. De aceea stăm atât de prostCompaniile mari și foarte mari de pe piața locală au nivel mai ridicat de digitalizare, comparativ cu IMM-urile, însă aici bugetul pentru astfel de operațiuni joacă un rol important.
„Pe segmentul de IMM-uri, cam 30% din companii au o cifră de afaceri de până în 500.000 de euro. Investiția în digitalizarea poate părea un efort financiar pentru că în momentul de față nu sunt foarte bine înțelese avantajele pe care le aduce digitalizarea într-o afacere. România și mediul antreprenorial sunt într-o etapă de educație”, subliniază Alexandru Băloi.
„În momentul în care ai o afacere și ai ceva de vânzare e foarte important să nu te limitezi doar la piața din România, ci să folosești mediul online să ieși cât mai mult în afară”, mai adaugă el.