Viitorul sistem de plată defalcată a TVA, care va fi introdus din ianuarie și opțional din octombrie, va funcționa practic ca un instrument de executare silită, deoarece va permite executarea silită a contului de TVA și pentru alte obligații restante existente în evidențele fiscale ale autorităților fiscale, chiar dacă TVA este plătită la termen către bugetul de stat.
Concluzia rezultă din răspunsurile experților Deloitte, la un set de întrebări privind plata defalcată a TVA.
Profit.ro prezintă integral aceste răspunsuri:
1. Dacă TVA este plătită la termen către bugetul de stat, dar există alte obligații bugetare (de exemplu contribuții de asigurări sociale), poate fi executat contul de TVA?
Contul de TVA poate fi executat silit și pentru alte obligații restante existente în evidențele fiscale ale autorităților fiscale.
2. Cum procedăm în cazul facturilor emise în 2017 ce urmează să fie încasate în cursul anului 2018?
Persoanele impozabile au obligația ca, în termen de 7 zile lucrătoare de la încasare, să vireze în contul de TVA taxa aferentă facturilor emise înainte de 1 ianuarie 2018 și încasate după această dată (pentru sumele încasate în contul curent).
3. Dacă sunt persoană impozabilă neplătitoare de TVA, am obligația de a achita TVA datorată furnizorului în contul lui de TVA?
Obligația de a achita TVA în conturile de TVA se aplică și pentru persoanele impozabile ce nu sunt înregistrate în scopuri de TVA. Sunt exceptate de la această obligație doar persoanele fizice impozabile.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Poșta Română introduce plata cu cardul bancar la ghișeu. Din 20184. Ce se întâmplă cu banii din contul de TVA, intră în posesia statului sau sunt la dispoziția acestuia?
Banii din contul de TVA nu sunt la dispoziția autorităților fiscale. Sumele din contul de TVA pot fi folosite de persoana impozabilă, însă doar pentru realizarea de plăți / transferuri de TVA (de exemplu: TVA achitată la Bugetul de Stat, TVA achitată către furnizori, transferuri în alte conturi de TVA etc), iar în unele cazuri doar cu aprobarea ANAF.
5. Care este forma prin care se face comunicarea contului de TVA către parteneri?
Nu este prevăzută o modalitate de comunicare în Ordonanța 23/2017. Prin urmare, în lipsa normelor de aplicare a Ordonanței, considerăm că puteți realiza comunicarea contului de TVA prin orice metodă (de exemplu: prin menționare pe factură, notificare transmisă pe e-mail / fax / poștă, menționare în contracte etc).
Și Fiscul a transmis antreprenorilor o serie de răspunsuri legate de plata defalcată a TVA, prezentate de Profit.ro AICI.