VIDEO Vama operează un scaner mobil pentru prima dată din 2016

scris 21 iul 2022

Vama are un scaner funcțional pentru prima dată din 2016. Scanerul mobil, folosit pentru verificarea vehiculelor de transport de marfă, a fost adus temporar de către Autoritatea Vamală Română (AVR) pentru a întări frontiera de Est, a declarat pentru Profit.ro președintele AVR, Bogdan Mihei. Vama are în derulare o procedură de achiziție de scanere pentru toate punctele vamale, dar aceasta trebuie să parcurgă mai multe etape, fiind acum în avizare interinstituțională. Scanerele mobile sunt o necesitate în vămi, unde asigură combaterea traficului ilicit și fluidizarea traficului de mărfuri.

Profit.ro a anunțat la finele lunii mai că Autoritatea Vamală Română are în derulare procedura de achiziție a 17 scanere de mare capacitate, inclusiv scanere mobile, dar și a unor scanere mobile de dimensiuni mai reduse, de nivelul unei dube.

Urmărește-ne și pe Google News

"Am luat temporar un scaner pe care îl operăm la vama Albița, cel mai mare punct vamal de pe granița de Est. Este primul scaner pe care l-am pus în funcțiune după mult timp și suntem mulțumiți să avem din nou astfel de echipamente pentru controlul vamal. Scanerele vechi vor fi casate, printr-o procedură specifică. Nu mai pot fi reparate și repuse în funcțiune, iar tehnologia este deja una depășită. Sunt operațiuni foarte complexe de manipulare și casare, din cauza materialelor radioactive care trebuie scoase de pe echipamentele respective. Intenționăm să le casăm cât mai repede, ca să scăpăm de niște costuri, dar ne concentrăm acum pe achiziția scanerelor noi", a declarat pentru Profit.ro șeful Autorității Vamale Române, Bogdan Mihei.

De ce este important: Astfel de echipamente sunt necesare pentru a combate traficul ilicit, cum ar fi cel cu droguri, arme, produse contrafăcute și țigări. Pe lângă pierderile pe care le aduce bugetului statului, traficul ilicit reprezintă o sursă importantă de bani pentru grupările de crimă organizată. Un control mai strict la frontieră poate reduce fenomenul, însă este important ca măsurile să nu afecteze tranzitul prin punctele vamale.

FOTO Câciu, înainte de a fi ministru de Finanțe: 90% dintre antreprenori sunt babuini! Acum își cere scuze CITEȘTE ȘI FOTO Câciu, înainte de a fi ministru de Finanțe: 90% dintre antreprenori sunt babuini! Acum își cere scuze

Vama are 15 sisteme mobile de scanare vechi și nefuncționale. Despre situația acestora, Profit.ro a scris în trecut. Autoritățile au vorbit în urmă cu mai mulți ani de o eventuală reparare a unora dintre aceste echipamente, dar, cu trecerea timpului, discuția s-a mutat către casarea scanerelor vechi și nefuncționale, care ar urma să fie înlocuite cu unele noi.

Cele 15 sisteme mobile de scanare de care a dispus Vama în trecut sunt nefuncționale de mai mulți ani, cel puțin din 2016. În ultimii ani, a funcționat un singur scaner, fix, în punctul de la Constanța Sud Agigea. Acest scaner, funcțional și acum, a fost utilizat și de Vamă, dar aparține Administrației Portului Constanța.

AVR a fost înființată anul acesta, prin lege, pentru a prelua activitatea de vamă de la Direcția Generală a Vămilor din cadrul ANAF. Vama a redevenit astfel instituție separată subordonată direct Finanțelor, după ce în 2013 activitatea Autorității Naționale a Vămilor a fost trecută la ANAF, ca Direcție Generală a Vămilor.

"Am constatat în urma verificărilor pe frontieră în 2016 că nu funcționa niciunul, deși existau raportări că funcționau. E un lucru bun că s-a adus acum unul mai repede, dar trebuie dotate și celelalte vămi, inclusiv cele cu Ucraina. Scanerele, echipele canine și echipele mobile sunt esențiale pentru securizarea și fluidizarea comerțului. Scanerul de la Albița este un lucru foarte bun, dar este faza de început", a declarat pentru Profit.ro Dorel Fronea, strategic customs adviser, EUAM Ukraine. Fronea a condus în trecut vama română.

FOTO ANAF atenționează, din nou, asupra unor mesaje false transmise în numele instituției de infractori cibernetici, în care se cere plata de ”impozite către sistemul bugetar din România” CITEȘTE ȘI FOTO ANAF atenționează, din nou, asupra unor mesaje false transmise în numele instituției de infractori cibernetici, în care se cere plata de ”impozite către sistemul bugetar din România”

Autoritatea Vamală Română are un rol important în contextul războiului din Ucraina, atât pentru tranzitul de persoane și mărfuri obișnuite, cât și pentru asigurarea unui flux cât mai bun pentru exporturile de cereale ale Ucrainei, demers în care este implicată și Comisia Europerană.

Recent, autoritățile române și ucrainene au decis deschiderea cât mai rapidă a unor noi puncte de frontieră între România și Ucraina, parte din proiectul Solidarity Lanes inițiat de Comisia Europeană pentru a ajuta Ucraina să exporte cereale.

Exporturile de cereale sunt importante pentru economia ucraineană, dar și pentru țări care depind puternic de importuri pentru a-și asigura securitatea alimentară. Atacarea Ucrainei, un mare exportator de cereale, de către Rusia, de asemenea un exportator major, a perturbat piața alimentelor la nivel global.

viewscnt
Afla mai multe despre
avr
autoritatea vamala romana
vama
scaner
bogdan mihei
directia generala a vamilor
anaf
ministerul finantelor