Jurnalista care a coordonat investigația Panama Papers în Malta, Daphne Caruana Galizia, a murit luni, după ce un dispozitiv exploziv i-a spulberat mașina, bucăți din vehicul ajungând pe un câmp învecinat, scrie The Guardian.
Un blogger ale cărui postări adunau mai mulți cititori decât ziarele din Malta, Galizia a fost descrisă recent de Politico drept “one-woman WikiLeaks”, arată news.ro.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Postările ei deranjau atât instituțiile publice, cât și personaje influente ale lumii interlope din Malta.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cele mai recente dezvăluiri ale ei îl vizau pe premierul maltez, Joseph Muscat, și pe doi dintre consilierii săi cei mai apropiați, făcând legătura între companii offshore deținute de cei trei și vânzarea de pașapoarte malteze și plăți din partea guvernului Azerbaidjanului.
Până acum, atacul nu a fost revendicat.
Președintele Maltei, Marie-Louise Coleiro Preca, a făcut apel la calm.
CITEȘTE ȘI FOTO Pasager într-un avion Wizz Air, pe un scaun fără spătar"În aceste momente, când țara este șocată de un astfel de atac, cer tuturor să își cântărească vorbele, să nu dea verdicte și să dea dovadă de solidaritate", a spus aceasta.
Documentele Panama Papers, unde se află firma de avocatură Mossack Fonseca care s-a ocupat de înființarea companiilor offshore, au pus într-o situație dificilă politicieni și oameni de afaceri din întreaga lume. Premierul islandez, dar și un ministru spaniol și-au dat demisia după ce presa a aflat că au fost implicați în rețeaua de companii offshore din paradisuri fiscale.
Baza de date Panama Papers conține informații despre mai mult de 200 de mii de entități offshore, conectate la persoane de pe tot mapamondul. Informațiile sunt un amalgam de emailuri, copii după pașapoarte, facturi care atestă plata telefonului sau a altor utilități, formulare bancare și, desigur, mii de acte de înregistrare ale unor firme offshore.
CITEȘTE ȘI Mai mulți turiști aflați pe Transfăgărășan au rămas fără mașină, după ce au coborât să facă fotografii și nu au tras frâna de mânăDocumentele oferă detalii privind afacerile secrete a 128 politicieni și demnitari din întreaga lume. Peste 11 milioane de documente arată cum o industrie globală, formată din case de avocatură și mari bănci, vinde secrete fiscale politicienilor, evazioniștilor și traficanților de droguri, precum și miliardarilor sau celebrităților.
Fiscul din România a înființat un grup de lucru interdepartamental, din care fac parte inspectori antifraudă și cu alte specializări, pentru a verifica informațiile din investigația jurnalistică PanamaPapers și pentru a analiza date referitoare la identitatea persoanelor fizice și juridice implicate.