Măsuri după Panama Papers: Băncile, obligate să raporteze mai multe tranzacții decât până acum. Verificări de spălare a banilor, extinse la mai multe categorii de persoane

Măsuri după Panama Papers: Băncile, obligate să raporteze mai multe tranzacții decât până acum. Verificări de spălare a banilor, extinse la mai multe categorii de persoane
scris 26 mai 2017

Suma minimă pentru care instituțiile de credit vor fi obligate să raporteze autorităților o tranzacție va fi redusă de la 15.000 euro la 10.000 euro, echivalent în lei, iar în categoria persoanelor cărora le va fi acordată o atenție sporită de către instituțiile implicate în prevenirea spălării banilor vor intra și membrii din conducerea unui partid politic, chiar dacă ei nu dețin funcții publice. Totodată, registre speciale, aflate la dispoziția autorităților, vor include, conform documentului analizat de Profit.ro, numele persoanelor care controlează firme, asociații sau fundații.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider, inclusiv cu prezentarea documentului

O nouă lege privind prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, care urmează a fi adoptată de Guvern, propune schimbarea legislației în vigoare, cu scopul extinderii categoriilor de persoane, cât și operațiilor financiare avute în vedere.

Astfel, printre modificările care vor fi adoptate de Executiv se numără diminuarea pragului de raportare a tranzacţiilor şi a transferurilor externe, limita minimă fiind redusă de la 15.000 euro la echivalentul în lei a 10.000 euro, precum şi lămurirea unor aspecte legate de tranzacţiile efectuate prin intermediul instituţiilor de credit, respectiv în situaţia în care tranzacţiile sunt efectuate prin intermediul unei instituţii de credit, în scopul evitării dublei raportări, obligaţia de raportare revine instituţiei de credit.

Fondul Proprietatea avertizează: Pierderi de zeci de milioane de euro pentru stat dacă trece legea în favoarea „oligarhilor din porturi” CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea avertizează: Pierderi de zeci de milioane de euro pentru stat dacă trece legea în favoarea „oligarhilor din porturi”

O altă schimbare vizează categoria persoanelor expuse politic, prin extinderea acestei noțiuni și către membri ai organelor de conducere ale partidelor politice, care pot să nu dețină funcții publice, dar și directori, directori adjuncți și membri ai consiliului de administrație sau membri cu funcții echivalente în cadrul unei organizații internaționale.

De asemenea, va fi modificat și regimul aplicabil clienților ce fac parte din categoria persoanelor expuse politic, în sensul solicitării de a aplica măsuri suplimentare de cunoaștere a clientelei și de a acorda o atenție sporită relațiilor de afaceri cu astfel de persoane ce ocupă funcțiile publice importante la nivel național, spre deosebire de vechea reglementare ce solicita aplicarea acestui tip de măsuri doar pentru persoanele expuse politic nerezidente.

Va fi extinsă, totodată, sfera persoanelor juridice liberale obligate să furnizeze informații legate de spălarea banilor și finanțarea terorismului, prin introducerea în categoria entităţilor raportoare şi a executorilor judecătoreşti, pe lângă notari și avocați.

Pierderea uriașă a Romcab de anul trecut, de 40 milioane euro, este prezentată acum acționarilor ca \ CITEȘTE ȘI Pierderea uriașă a Romcab de anul trecut, de 40 milioane euro, este prezentată acum acționarilor ca "o eroare contabilă"

Potrivit proiectului, un element de noutate absolută îl reprezintă înființarea registrelor beneficiarilor reali ai persoanelor juridice, adică a persoanelor care controlează o firmă sau alt tip de organizație juridică.

”Decizia de înființare a acestora a fost luată la nivel european ca răspuns la atacurile ”Panama Papers” și la atacurile teroriste survenite în capitalele statelor membre”, arată nota de fundamentare a proiectului.

Persoanele juridice şi construcţiile juridice înregistrate pe teritoriul României au obligaţia de a furniza informaţii privind beneficiarul real, atunci când instituțiile iau măsuri de cunoaştere a clientelei. Aceste informaţii vor fi cuprinse într-un registru central organizat la nivelul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului pentru societăţile comerciale, la nivelul Ministerului Justiţiei pentru asociaţii şi fundaţii, la nivelul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în cazul fiduciilor, respectiv la nivelul Depozitarului Central în cazul societăţilor listate pe pieţe reglementate.

Până în 2019, astfel de registre naționale ar trebui să fie interconectate la nivel european, permițând astfel o transparență îmbunătățită a circuitelor financiare, atât național, dar și transnațional.

Proiectul de act normativ stabilește și noi praguri importante referitoare la amenzile contravenționale aplicabile în cazul nerespectării obligațiilor legale, care vor varia între 10.000-150.000 lei pentru persoanele fizice, în prezent fiind de cel mult 50.000 lei. În cazul pesoanelor juridice aceste amenzi se vor aplica la limitele superioare, cu o majorare de până la 10% din veniturile totale declarate în ultimele 12 luni încheiate.

Mai mult, în cazul instituţiilor de credit sau financiare, care se fac vinovate de încălcarea obligațiilor stabilite prin această lege, vor fi aplicate limitele superioare ale amenzilor menționate, majorate cu 4 milioane lei pentru instituție și cu 500.000 lei pentru o persoană angajată.

EXCLUSIV Amenzi derizorii pentru multinaționalele care nu vor transmite României rapoarte financiare conform directivelor UE CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Amenzi derizorii pentru multinaționalele care nu vor transmite României rapoarte financiare conform directivelor UE

Proiectul mai prevede și publicarea și menținerea pe o perioadă de 5 ani a datelor de identificare ale persoanelor care s-au făcut vinovate de săvârșirea infracțiunilor prevăzute de lege.

De asemenea, termenul în care Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor poate primi la cerere date şi informaţii relevante de la autorităţile şi instituţiile competente, în vederea îndeplinirii atribuţiilor stabilite de lege a fost redus de la cel mult 30 de zile la maximum 15 zile de la data primirii cererii, iar pentru cererile care prezintă un caracter de urgenţă, marcate în acest sens, în termenul indicat de Oficiu, chiar dacă acestea nu au transmis un raport de activitate suspectă.

Urmărește-ne și pe Google News

 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
viewscnt
Afla mai multe despre
panama
papers
tranzactii
banci
membri
conducere
partid
politic
spalare
bani
finantare
terorism
proiect
lege
guvern