VIDEO Guvernul anunță că a simplificat procedura pentru șomaj tehnic

VIDEO Guvernul anunță că a simplificat procedura pentru șomaj tehnic
scris 27 mar 2020

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat, vineri, că a fost simplificată procedura acordării șomajului tehnic, după ce la Guvern și Ministerul Muncii au fost primite zeci de mii de mesaje de la angajatori și angajați. Potrivit ministrului, pot fi depuse mai puține acte, iar perioada după care sunt primele plăți a fost redusă de la 30 de zile la 15 zile.

Firmele care nu-și pot onora contractele din cauza pandemiei COVID-19 ar trebui să renegocieze cu partenerii. Va fi o explozie de dosare în instanță, iar soluționarea cazurilor de forță majoră sau de impreviziune poate dura foarte mult CITEȘTE ȘI Firmele care nu-și pot onora contractele din cauza pandemiei COVID-19 ar trebui să renegocieze cu partenerii. Va fi o explozie de dosare în instanță, iar soluționarea cazurilor de forță majoră sau de impreviziune poate dura foarte mult
Urmărește-ne și pe Google News

”Am simplificat procedura de acces la aceste fonduri”, a anunțat, vineri, Violeta Alexandru, referindu-se la șomajul tehnic.

Potrivit ministrului, pot beneficia de aceste fonduri firmele a căror activitate este afectată, pe baza unei cereri, însoțită de o declarație și de lista angajaților.

Gemini Solutions: tehnologii care scriu viitorul CITEȘTE ȘI Gemini Solutions: tehnologii care scriu viitorul

Documentele trebuie depuse la AJOFM-uri, inclusiv online.

De asemenea, a fost redusă perioada până la virarea banilor.

”În maxim 15 zile – 30 de zile prevederea inițială – agențiile județene vor efectua plățile pentru firme”, a mai spus Violeta Alexandru.

Potrivit acesteia, angajatorii nu trebuie să avanseze de la ei plățile pentru șomajul tehnic, acestea urmând a fi făcute de la AJOFM.

La maxim 3 zile de la primirea banilor de la AJOFM, angajatorul trebuie să-i vireze angajaților. 

DOCUMENT Certificatul de Situație de Urgență este în două culori, Albastru și Galben. Ordinul pentru acordarea certificatului, care permite firmelor să-și trimită angajații în șomaj tehnic plătit de stat CITEȘTE ȘI DOCUMENT Certificatul de Situație de Urgență este în două culori, Albastru și Galben. Ordinul pentru acordarea certificatului, care permite firmelor să-și trimită angajații în șomaj tehnic plătit de stat

Guvernul a eliminat, totodată, condiția scăderii cu  25% a veniturilor, în raport cu lunile ianuarie-februarie, pentru ca firmele afectate indirect de pandemia de coronavirus să beneficieze de achitarea șomajului tehnic de la buget. De asemenea, șomajul tehnic va fi acordat pentru toții angajații, nu doar pentru cel mult 75% din angajați , a anunțat șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

De ce este important: Guvernul a stabilit anterior că, în timpul stării de urgență, pentru perioada suspendării contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului, în cazul întreruperii temporare a activității, indemnizația de care beneficiază salariații să fie suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Nivelul indemnizației va fi de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat plătit din fondul de salarii, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 (care este de 5.429 lei).

De aceste prevederi urmau să beneficieze nu doar firmele care sunt afectate direct și își întrerup activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățil pe perioada stării de urgență, ci și firmele cărora la scade cifra de afaceri cu 25%. Scăderea de 25% se raporta la media lunilor precedente a activității unei companii. Astfel, era vorba de o diminuare de minimum 25% a încasărilor față de media încasărilor din perioada ianuarie-februarie 2020. Acești angajatori puteau beneficia de plata indemnizației prevăzută pentru cel mult 75% dintre angajații care au contracte individuale de muncă.

Guvernul anunță: PFA și întreprinderile individuale care și-au întrerupt activitatea vor avea o indemnizație fixă de 2.230 lei/lună pe perioada stării de urgență CITEȘTE ȘI Guvernul anunță: PFA și întreprinderile individuale care și-au întrerupt activitatea vor avea o indemnizație fixă de 2.230 lei/lună pe perioada stării de urgență

Acum, șeful Cancelariei prim-ministrului a precizat că Guvernul a eliminat aceste condiții.

”Am eliminat condiția cu privire la scăderea încasărilor cu 25% în luna martie față de media lunilor ianuarie februarie și, de asemenea, a fost eliminată restricția privind numărul de angajați pentru care se solicită această indemnizație, care era limitat la 75% dintre angajați. În acest moment facilitatea se aplică pentru toți angajații care au fost afectați de efectele epidemiei cu coronavirus și nu există un o limită de scădere a încasărilor sau veniturilor în baza cărora să fie eligibili pentru a solicita acest ajutor”, a arătat Dancă. 

Angajatorul va depune o declarație pe propria răspundere, conform căreia a fost afectat de efectele epidemiei cu coronavirus, iar această declarație pe propria răspundere va fi verificată ulterior depunerii documentelor și ulterior efectuării plăților.

”Plata nu este condiționată de efectuarea acestui control”, a mai precizat șeful Cancelariei prim-ministrului.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul muncii
violeta alexandru