VIDEO Finanțele au publicat specificațiile tehnice pentru proiectul e-Factura

VIDEO Finanțele au publicat specificațiile tehnice pentru proiectul e-Factura
scris 14 sep 2021

Ministerul Finanțelor a publicat specificațiile tehnice pentru proiectul e-Factură, despre care premierul Florin Cîțu a anunțat săptămâna trecută că va fi lansat pe 15 septembrie în teste, urmând ca de la 1 octombrie să fie operațional pentru facturile emise în relația dintre firme și instituții de stat (B2G - business to government). O dezvoltare ulterioară a acestui sistem va viza și facturile emise între firme (B2B - business to business). Potrivit premierului, dezvoltarea sistemului eFactură va avea loc la finalul anului.

Ministerul Finanțelor a postat și un tutorial video de prezentare a sistemului informatic.

Urmărește-ne și pe Google News

"Documentația este prezentată cu titlu informativ, în scop de testare a sistemului național privind factura electronică RO e-Factura. Documentele publicate pot suferi modificări până la intrarea în producție", potrivit Finanțelor.

Lipsa specificațiilor tehnice atât de aproape de termenul de la care ar urma să fie introdus sistemul a fost criticată de specialiști, după cum a scris Profit.ro la începutul lunii.

Tutorial video

Specificațiile tehnice sunt disponibile aici

Introducerea sistemului eFactura începând din septembrie, în regim pilot în raporturile dintre firme și instituții de stat, a fost anunțată în mai multe rânduri de către Florin Cîțu, în prezent premier, dar anterior și ministru al Finanțelor, precum și de către noul ministru al Finanțelor, Dan Vilceanu, un apropiat al lui Cîțu.

Proiectul „E-factura – sistem obligatoriu de facturare electronică“ a fost demarat în luna martie 2020 de către Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală, în vederea eficientizării colectării impozitelor și taxelor, vizând în principal îmbunătățirea și consolidarea gradului de colectare a TVA și prevenirea/combaterea evaziunii fiscale.

Decizia de dezvoltare a proiectului de facturare electronică în România a fost luată după analizarea modului în care Italia a aplicat facturarea electronică generalizată atât pe relația Business to Government (B2G), cât și pe relația Business to Business (B2B) și presupune etape de proces care să permită comensurarea efectelor asupra mediului economic și gestionarea eficientă a datelor recepționate.

România a adoptat în data de 8 septembrie 2020 Legea nr. 199/2020 privind facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice, lege care a transpus în legislația națională Directiva 2014/55/EU privind facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice.

Astfel, începând din luna septembrie 2021, Ministerul Finanțelor, prin Centrul Național pentru Informații Financiare, va implementa, în cadrul unui program pilot, un sistem de facturare electronică ce va permite încărcarea, stocarea și descărcarea facturilor emise de agenții economici în relație cu instituțiile publice, pentru operaționalizarea cadrului normativ prevăzut de Directiva 2014/55/UE privind facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice.

Programul pilot de implementare a unui sistem de facturare electronică pe relația Business to Goverment (B2G), va pune bazele extinderii platformei pentru dezvoltări ulterioare și va asigura know-how-ul necesar dezvoltării sistemului generalizat de facturare electronică pe relația Business to Business (B2B).

viewscnt
Afla mai multe despre
e-factura