Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Asociația de Plăți Electronice din România (APERO) au lansat campania ''Acceptă plata cu cardul''.
"Lansăm o campanie de informare promovată sub sloganul: Acceptă plata cu cardul!" Campania se va desfășura pe canale de informare ale ANAF-ului, inclusiv în sediile ANAF. Vom folosi și canalele pe care le are APERO. (...)
Toată lumea trebuie să înțeleagă că principalul beneficiar este clientul. Foarte mulți oameni vor să meargă să plătească cu cardul. Este mult mai sigur, mult mai rapid, nu mai umbli cu banii, nu există riscuri, Doamne ferește, să fii jefuit sau altceva.
În același timp, au de câștigat și întreprinderile mici și mijlocii pentru că riscă să își piardă clienții. Posibili cumpărători pot migra către alte magazine, alte baruri, restaurante, unde este acceptată această plată cu cardul, lăsând la o parte obligația legală care este stabilită prin această lege (legea 370/2022, n.r.) care spune foarte clar că, dacă ai vânzări anuale de peste 50.000 de lei, trebuie să accepți plata cu cardul, iar amenzile care se dau sunt destul de mari, între 20.000 de lei și 50.000 lei", a declarat Ovidiu Heiuș, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
CITEȘTE ȘI FOTO Mall construit pe terenul Dedeman, de la Letea. Prime Kapital a cumpărat 10 hectare de la frații PavălTotodată, el a subliniat că plata cu cardul contribuie la reducerea evaziunii și fraudei fiscale, scrie Agerpres.
"O să vedeți că, probabil, vor exista și reacții cumva adverse la asemenea campanie. Există deja în spațiul virtual, cel puțin, adepți ai teoriilor conspiraționiste că, dacă plătești cu cardul, guvernele mondiale vor să te controleze. Este o prostie incredibilă. Toți vrem să fim la nivelul țărilor dezvoltate, la mecanisme pe care le aplica ei, unde cash-ul aproape că nu mai circulă. Ne ajută și pe noi, ca ANAF, ca toate plățile să fie făcute prin instrumente moderne de plăți, ca să fie redusă evaziunea fiscală și frauda fiscală.
În primul rând, cel care are cel mai mult de câștigat este consumatorul final și agentul economic, pentru că răspunde solicitării pe care o are, iar consumatorul poate să-și plătească serviciile și bunurile pe care le achiziționează prin aceste instrumente moderne de plată - și este normal să fie așa", a adăugat președintele ANAF.
El a subliniat că, potrivit legii 370/2022, începând cu 1 ianuarie 2023, societățile care realizează vânzări în numerar de peste 50.000 de lei anual au obligația să accepte plata cu cardul sau cu alte mijloace moderne de plată.