Statul român a câștigat la finalul săptămânii trecute o a doua procedură de arbitraj cu frații Micula derulată la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID), au anunțat avocații care au reprezentat România în cadrul disputei, după ce le-a plătit celor doi, în decembrie anul trecut, peste 912 milioane lei în urma unui prim litigiu internațional, fapt care s-a numărat și printre cauzele depășirii țintei de deficit bugetar pe 2019.
Tribunalul arbitral internațional constituit sub auspiciile ICSID a respins pretențiile împotriva României în valoare de peste 9 miliarde de lei formulate de Ioan și Viorel Micula, cetățeni suedezi, și de mai multe societăți române asociate acestora, inclusiv S.C. Scandic Distilleries SA. De asemenea, Tribunalul a obligat reclamanții să ramburseze României 75% din costurile legale și alte cheltuieli pe care le-a suportat pentru a se apăra în cadrul procedurii.
"Hotărârea arbitrală încheie un arbitraj inițiat de reclamanți în anul 2014 în baza Acordului între Guvernul României și Guvernul Regatului Suediei privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor. În cadrul arbitrajului, reclamanții au susținut că România și-a încălcat obligațiile internaționale în temeiul Tratatului, nereușind să aplice în mod adecvat legile privind impozitarea băuturilor spirtoase și prin adoptarea unui nou regim de prețuri pentru apa minerală", se arată într-un comunicat al firmei de avocatură LDDP.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Practic, frații Micula au acuzat statul român că nu ia măsuri de combatere eficientă a evaziunii fiscale din industria alcoolului și că, din această cauză, companiile lor din domeniu suferă prejudicii de miliarde de lei.
Potrivit sursei citate, cu toate acestea, în hotărâre, Tribunalul a decis că reclamanții nu au arătat că România nu a reușit să își aplice legile privind impozitarea în ceea ce privește băuturile spirtoase, ci că „România s-a angajat în eforturi serioase și vizibile pentru a își aplica legile privind impozitarea în legătură cu alcoolul.”
Conform Tribunalului, România „a arătat că are un mecanism complex pentru aplicarea legilor sale, o strategie prin care se asigură aplicarea în mod eficient din perspectiva costurilor, și o structură de executare atât la nivel de gospodărie individuală, cât și la nivel de producător industrial, implicând ANAF, Vama și DG Antifraudă.”
În plus, Tribunalul a decis că nu are competență pentru a examina afirmațiile Reclamanților referitoare la regimul de stabilire a prețurilor pentru apa minerală, pe baza faptului că regimul a fost adoptat înainte de intrarea în vigoare a Tratatului în 2003.
CITEȘTE ȘI România va trimite în Grecia mai mulți polițiști de frontieră și o navă de patrulare de coastă, pe fondul crizei refugiațilorAsta după ce, în 2013, ICSID a obligat România să plătească firmelor fraților Micula, care dețin cetățenie suedeză, despăgubiri de 84,54 milioane euro plus dobânzi, pentru retragerea, în 2005, a unei scheme de încurajare a investițiilor prin facilități fiscale, cu patru ani înainte de expirarea sa, prevăzută pentru 2009. Calculate la zi, dobânzile duceau suma totală de plată la circa un sfert de miliard de dolari la debutul procesului din SUA, finalizat recent. România a anulat atunci schema de ajutoare ca parte a procesului de aderare la UE, în vederea respectării normelor europene privind ajutoarele de stat.
CITEȘTE ȘI eMAG a suspendat de la vânzare un produs antibacterian listat ca "promoție" la prețul de 39 leiRomânia a terminat anul trecut cu un deficit bugetar de 4,6% din PIB, respectiv de 48,3 miliarde de lei, cu circa 0,2 puncte procentuale peste ținta de 4,4% asumată de Guvernul Orban prin rectificarea de la finele lunii noiembrie.
Potrivit Executivului, motivele pentru care deficitul a fost mai mare față de ținta asumată au fost: încasări cu 1,3 miliarde de lei mai mici din dividende suplimentare de la companii naționale, cheltuieli suplimentare de 0,91 miliarde de lei pentru stingerea obligațiilor financiare rezultate din litigiul cu frații Micula și alte cheltuieli suplimentare de 1,3 miliarde de lei în decembrie 2019 (cheltuieli de capital și de funcționare la unitățile administrativ-teritoriale).