Comisia Europeană a cerut României să renunțe la mecanismul de plată defalcată a TVA, întrucât, consideră executivul comunitar, acest sistem, introdus de la începutul anului de Finanțe pentru firmele în insolvență și pentru cele cu datorii la TVA, este contrar directivei UE privind TVA și libertății furnizării de servicii. Comisia a respins o solicitare a României de derogare de la directiva TVA pentru mecanismul de plată defalcată, solicitare despre care Profit.ro a scris la momentul respectiv.
"De la 1 ianuarie 2018, România aplică acest mecanism alternativ de colectare a TVA în care TVA-ul este plătit într-un cont blocat separat, ceea ce creează o sarcină administrativă majoră pentru întreprinderile oneste care își desfășoară activitatea în această țară. Această dispoziție este obligatorie pentru anumite întreprinderi, care trebuie să deschidă un cont bancar de TVA blocat separat. Clienții lor trebuie să împartă plata facturii, achitând TVA separat în contul de TVA al furnizorului. Contribuabilul poate utiliza suma colectată în contul special de TVA exclusiv pentru plata TVA către trezorerie și către furnizorii săi. Măsurile contravin atât normelor UE în materie de TVA (Directiva 2006/112/CE a Consiliului), cât și libertății de a presta servicii (articolul 56 din TFUE). Scrisoarea de punere în întârziere urmează unei comunicări adoptate tot astăzi de către Comisie, prin care se respinge o cerere din partea României de derogare de la normele UE în acest domeniu, din cauza preocupărilor legate de principiul proporționalității și de compatibilitatea cu tratatul. În cazul în care România nu ia măsuri în următoarele două luni, Comisia poate transmite un aviz motivat autorităților române", potrivit unui anunț al Comisiei Europene.
Scrisoarea de punere în întârziere, transmisă acum de Comisie României, este primul pas în cadrul unei proceduri de infringement.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În mecanismul de plată defalcată sunt peste 18.000 de firme, însă extrem de puține dintre acestea au intrat benevol în sistem, atrase de facilitățile acordate de autorități.
Astfel, mecanismul de plată defalcată a TVA a ajuns, la finele lunii martie, când a intrat complet în vigoare, la aproximativ 18.000 de firme, însă în proporție covârșitoare acestea au fost incluse în split TVA cu forța, din cauza restanțelor la TVA sau a stării de insolvență.
Guvernul a vrut anul trecut ca sistemul să fie aplicat tuturor firmelor înregistrate în scop de TVA, dar ordonanța a fost ulterior modificată în Parlament, iar numărul de companii vizate a fost redus.
La momentul redactării acestui articol, în mecanismul de split TVA sunt incluse 18.158 de firme.
- contribuabili cu obligații fiscale restante: 10.922;
- contribuabili aflați sub incidența legislației naționale privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență: 6.680;
- contribuabili care au optat pentru aplicarea regimului plata defalcată a TVA, neregăsiți în celelalte două categorii: 388.
Numărul celor care au optat voluntar, de 388, reprezintă doar 2,1% din total. Cele mai multe dintre aceste companii au optat voluntar să intre în sistem anul trecut, la începutul lunii decembrie fiind înscrise 325 de firme.
CITEȘTE ȘI Decizie la nivel UE: Cum pot pierde angajații dreptul la concediul de odihnă și indemnizația aferentăRomânia a fost nevoită să ceară derogare de la Comisia Europeană
După cum a scris Profit.ro în luna februarie, Ministerul Finanțelor a fost nevoit să solicite Comisiei Europene o derogare pentru split TVA de la directiva UE privind sistemul comun de TVA. Cererea trimisă de România către CE a venit după ce, în toamna anului trecut, ministrul Finanțelor de la acel moment a respins mesajele Comisiei, care propunea să ajute autoritățile române în avans pentru a se asigura că legislația respectă regulile UE. „Este întotdeauna mai bine să previi decât să tratezi”, atrăgea atenția, la momentul respectiv, comisarul european Pierre Moscovici.
Informația prezentată de Profit.ro a fost confirmată ulterior de Ministerul Finanțelor.