Ministerul Finanțelor lucrează cu Ministerul Comunicațiilor la un sistem electronic de facturare, care să permită emiterea, transmiterea, primirea și prelucrarea facturilor într-un format electronic structurat, la care ar urma să aibă acces și Fiscul. Un astfel de sistem ar permite inspectorilor să urmărească în timp real situația facturilor emise, să facă verificări de la distanță și să aibă o imagine mult mai clară a cazurilor în care trebuie să facă verificări amănunțite. Un sistem electronic de facturare ar asigura "transparență totală" în timp real pentru ANAF, dar este puțin probabil până la modernizarea infrastructurii IT deficitare a Finanțelor, afirmă avocatul Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor. Biriș este unul dintre cei care susțin de mult timp introducerea unui astfel de sistem în România.
De ce este important: Introducerea unui astfel de mecanism ar permite ANAF să analizeze în timp real facturile emise și să se concentreze asupra cazurilor unde are suspiciuni că ar exista încercări de fraudă. Sistemul electronic de facturare ar scăpa și firmele de unele verificări, dacă oamenii Fiscului vor putea controla de la distanță ceea ce îi interesează.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În prezent: Sistemul IT al ANAF este administrat de CNIF (Centrul Național pentru Informații Financiare), centrul fiind subordonat direct Ministerului Finanțelor. Sistemul de servere al CNIF este destul de vechi și are un grad de încărcare aproape de limita maximă, astfel că orice proiect de anvergură presupune și identificarea resurselor de putere de calcul necesare punerii în aplicare. Finanțele pregătesc și modernizarea sistemului IT, după ce au renunțat la proiecul RAMP, derulat cu Banca Mondială.
Un document analizat de Profit.ro precizează că Ministerul Finanțelor și Ministerul Comunicațiilor analizează "soluția tehnică care ar urma să fie adoptată pentru gestionarea sistemului de emitere a facturilor electronice".
ANAF intenționează să dezvolte un proiect propriu care să-i permită să valorifice informațiile disponibile în sistemul de facturare electronică.
CITEȘTE ȘI Proiectul pentru modificarea Codului Fiscal, discutat în vară cu mediul de afaceri, urmează să fie prezentat în noiembrie. Unele măsuri ar putea fi introduse prin ordonanță de urgențăPotrivit informațiilor Profit.ro, în discuțiile pentru asigurarea capacităților tehnice necesare pentru acest proiect au fost implicate și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), precum și ICI București - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică.
Fostul secretar de stat din Ministerul Finanțelor Gabriel Biriș, unul dintre susținătorii introducerii unui sistem electronic de facturare, afirmă că fără asigurarea capacităților IT, în principal servere, unde Fiscul stă și așa rău, proiectul nu va depăși faza discuțiilor.
"Eu am lăsat un memorandum intern aprobat de ministru cu necesitatea introducerii unui astfel de sistem. Dar degeaba lucrează, că ei nu au servere. Serverele ANAF (aflate acum la CNIF) nu sunt capabile să primească nici măcar informația de la noile case de marcat cu jurnal electronic, pe care firmele au început deja să le instaleze. Mă întreb la ce lucrează, că nu este suficient să vrei, trebuie să și poți. Discuțiile de genul ăsta, fără să ai și un plan de întărire a capacității informatice, mi se par joc de glezne. Ne facem că facem ca să arătăm că nu stăm degeaba, dar de fapt nu facem nimic. În lipsa unui plan serios de modernizare a infrastructurii informatice a Ministerului Finanțelor, cu un orizont de timp clar, orice discuție pe tema asta este degeaba, dar mă bucur că există discuția. Tot în același memorandum era ideea cu introducerea SAF-T, un format special de raportare în scop fiscal care să facă posibile controalele de la distanță. În lipsa modernizării CNIF, discuția este degeaba", a declarat, contactat de Profit.ro, Gabriel Biriș.
CITEȘTE ȘI Calendarul fiscal al lunii noiembrieImpactul unui astfel de sistem ar fi transparența, faptul că ANAF ar putea face o serie de verificări foarte rapid și fără să se mai deplaseze la firmele respective.
"Impactul introducerii unui astfel de sistem ar fi transparență totală. Pentru că sistemul electronic de facturare ar însemna că facturile ar fi emise dintr-o aplicație a Finanțelor, monitorizată de ANAF. Fiscul știe în timp real și poate face analiză de risc cu privire la circuitul facturilor în economie", a adăugat avocatul.
De exemplu, dintre statele vecine, Biriș afirmă că Republica Moldova are deja un sistem electronic de facturare apropiat de cel pe care el l-a propus în perioada în care a fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor.
"Ce am propus eu are deja Republica Moldova, de mulți ani. Au fost niște oameni care s-au gândit că vor să intre în UE, iar dacă o fac vor avea niște probleme cu frauda de tip carusel, caz în care trebuie să se pregătească. Oficialii noștri, după 11 ani de UE încă vorbesc. Pentru că cineva trebuie să fure", a spus Gabriel Biriș.