Fostul ministru și senator Dan Șova a fost condamnat miercuri de instanâa supremă la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență, în dosarul CET Govora, în care este acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora și o firmă de avocatură. Decizia este definitivă.
Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut astfel decizia primei instanțe, care l-a condamnat pe Șova la trei ani de închisoare, scrie News.ro.
La ultimul termen al procesului, DNA ceruse pentru Dan Șova pedeapsa orientată spre maximum, adică nouă ani și patru luni de închisoare, considerând că sentința din primă instanță este "nejustificat de blândă”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dan Șova a fost trimis în judecată în ianuarie 2017 în dosarul CET Govora, în care este acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora și o firmă de avocatură.
În primă instanță, Șova a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, aplicându-i-se pedeapsa complementară de interzicere a exercitării unor drepturi timp de 2 ani de la eliberare. Șova a fost obligat și la plata către stat a sumei de 100.000 euro sau contravaloarea în lei la cursul BNR din ziua plății, cu titlu de confiscare specială.
Alături de Șova a fost judecat și fostul director general al CET Govora, Mihai Bălan, pentru trafic de influență și abuz în serviciu. Acesta a fost condamnat la 3 ani închisoare pentru abuz în serviciu în formă continuată.
Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Șova a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunțătoare, în schimbul traficării influenței sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.
Procurorii notează în rechizitoriu că, în urma demersurilor lui Dan Șova pe lângă Mihai Bălan, în lunile decembrie 2011 și mai 2013, Bălan a încheiat două contracte de consultanță cu firma de avocatură reprezentată de martorul denunțător, iar în perioadele ianuarie-octombrie 2012 și respectiv iunie 2013-august 2014 a avizat, din partea CET Govora, plățile efectuate în baza celor două documente, cu încălcarea prevederilor legale și a normelor interne de funcționare a societății respective.
DNA mai arată că aceste contracte nu erau justificate pentru că atunci CET Govora avea un departament juridic în care își desfășurau activitatea șase juriști, iar problematica dosarelor aflate în lucru nu impunea asistență din partea vreunei societăți de avocați.
Dan Șova a fost ministru pentru Relația cu Parlamentul în primul guvern Ponta (6 august 2012-21 decembrie 2012), ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură în al doilea guvern Ponta (21 decembrie 2012-5 martie 2013) și ministru al Transporturilor în al treilea guvern Ponta (5 martie 2014-24 iunie 2014).