ULTIMA ORĂ Firmele vor putea fi amendate la controale ANAF și pentru facturi anterioare datei de 31 mai care lipsesc din sistemul e-Factură

ULTIMA ORĂ Firmele vor putea fi amendate la controale ANAF și pentru facturi anterioare datei de 31 mai care lipsesc din sistemul e-Factură
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 4 iun 2024

Firmele au fost scutite de amenzi pentru neîndeplinirea obligației de a încărca facturile și în sistemul e-Factură în perioada 1 ianuarie - 31 mai 2024, dar vor putea fi sancționate și pentru facturile din acea perioadă dacă ulterior ANAF vine în control, solicită contribuabilului ca pentru verificarea derulată în e-Factură să fie disponibile și facturile din perioada în care amenzile au fost suspendate, dar obligația de raportare a existat, iar contribuabilul nu le poate pune la dispoziție conform solicitării în sistemul e-Factură, potrivit unei note primite de către Profit.ro de la Ministerul Finanțelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Amenda pentru o astfel de faptă este de la 2.000 lei la 14.000 lei.

"În perioada 1 ianuarie – 31 mai 2024 pentru facturile netransmise în sistem, nu se aplică amenzi având în vedere extinderea perioadei pentru care nu se aplică sancțiune, extindere prevazută de OUG 30/2024. Totuși, companiile care nu iși îndeplinesc obligația de transmitere a facturilor emise în perioada 1 ianuarie - 31 mai 2024, pot face obiectul sanctionării, în conditia în care solicitarea de transmitere este dispusa ca urmare a unui control inopinat, control antifraudă, verificări documentare sau inspecții fiscale. Neaducerea la îndeplinire a măsurii expres formulate poate duce la constatarea încălcarii prevederilor art 336, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscală. Fapta este sancționată cu amendă de la 2.000 lei la 14.000 lei conform art. 336 alin. (2) lit. c) din același act normativ", potrivit unei note transmise Profit.ro de către Ministerul Finanțelor.

Această situație este determinată de faptul că în perioada 1 ianuarie 2024 - 31 mai 2024, raportarea facturilor și în sistemul e-Factură a fost obligatyorie, chiar dacă sancțiunile pentru neîndeplinirea obligației au fost suspendate.

Aparatul bugetar a crescut cu peste 3.000 de posturi. În ultimii zece ani, schema de personal a statului a devenit mai mare cu circa 113.000 de posturi ocupate CITEȘTE ȘI Aparatul bugetar a crescut cu peste 3.000 de posturi. În ultimii zece ani, schema de personal a statului a devenit mai mare cu circa 113.000 de posturi ocupate

Sancțiunile au fost suspendate până la 31 mai, dar primele amenzi vin abia în iulie

ANAF va aplica primele amenzi pentru nereguli la raportarea facturilor și în sistemul e-Factură, neraportare efectivă sau depășirea termenului de 5 zile lucrătoare, abia la începutul lunii iulie, au declarat surse din Ministerul Finantelor pentru Profit.ro. ANAF va analiza la începutul lunii iulie situația pentru întreaga lună iunie, iar o firmă va fi amendată o singură dată pentru iunie, indiferent dacă în luna respectivă are una sau mai multe abateri legate de raportarea în e-Factură. Acest mecanism, care prevede aplicarea de sancțiuni după încheierea lunii, va fi utilizat în iulie pentru luna iunie, urmând ca, pentru neregulile din iulie, la nivelul Ministerului Finanțelor să fie analizate noi reglementări.

La 1 iunie expiră termenul până la care sancțiunile pentru nereguli la raportarea în e-Factură au fost suspendate. De asemenea, cea mai recentă modificare legislativă vizând e-Factura (OUG 30/2024) prevede că nu se sancționează neregulile la raportare survenite până la data de 31 mai 2024. Astfel, sancțiunile vor viza doar fapte comise în iunie de netransmitere în sistemul e-Factură sau transmiterea cu depșirea perioadei limită de 5 zile lucrătoare (de la 1 iulie, acest termen se modifică în 5 zile calendaristice).

Firmele au, de la 1 ianuarie, obligația de a transmite, în termen de 5 zile lucrătoare, și în sistemul e-Factură facturile emise. Sancțiunile pentru nerespectarea acestei obligații au fost suspendate inițial până la 31 martie, dar ulterior perioada a fost extinsă până la 31 mai. De asemenea, s-a decis să nu se dea amenzi pentru facturile neraportate din perioada 1 ianuarie - 31 mai. De la 1 iulie, vor mai putea fi emise facturi doar sistemul e-Factură (în timp ce până la momentul respectiv facturile în format clasic trebuie doar raportate și în e-Factură).

EXCLUSIV Deficitul pentru primele 5 luni. Luna mai nu a fost una cu excedent, cum spera Guvernul CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Deficitul pentru primele 5 luni. Luna mai nu a fost una cu excedent, cum spera Guvernul

Chiar dacă sancțiunile au fost suspendate, obligația de a transmite facturile și în e-Factură a rămas. ANAF chiar a transmis notificări firmelor care nu au transmis facturi în e-Factură, dar despre care considera că ar fi trebuit să facă acest lucru.

De asemenea, chiar dacă nu a fost sancționată, neîndeplinirea obligației legale de a raporta și în e-Factură facturile emise, a devenit criteriu în analiza de risc a ANAF, în urma căreia sunt selectate firmele pentru verificări, documentare sau alte tipuri de controale.

Amenzile ajung la 10.000 de lei pentru companiile mari

Nerespectarea prevederilor de transmitere în e-Factură a facturilor în termenul de 5 zile lucrătoare de la data emiterii, pentru una sau mai multe facturi al căror termen-limită de transmitere în sistemul național privind factura electronică e-Factura intervine în cursul unei luni calendaristice constituie contravenție și se sancționează:

  • cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari,
  • cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii și
  • cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice.
viewscnt
Afla mai multe despre
e-factura
e-factură simplificată
e-factura microintreprinderi
facturare electronica
anaf
efactura b2b
ministerul finantelor