Majorarea valorii neimpozabile de la 200 lei la 300 lei, concomitent cu creșterea salariului minim brut pe țară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului la 3.700 lei de la 1 iulie 2024, generează un impact asupra veniturilor bugetare de minus 261 milioane lei, pentru 5 luni de aplicare a măsurii, impact negativ care poate fi compensat parțial de instituirea măsurilor ce vizează stoparea practicii de eludare a prevederilor privind plata accizelor, potrivit Ministerului Finanțelor. Proiectul pregătit de către Finanțe aduce și o serie de modificări în ce privește deplasarea produselor accizabile.
În prezent, salariul minim este de 3.300 de lei.
Într-un proiect publicat luni, Ministerul Finanțelor propune majorarea sumei de 200 lei/lună reprezentând venituri din salarii și asimilate salariilor pentru care nu se datorează impozit pe venit și care nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii la nivelul de 300 lei/lună. Măsura se aplică veniturilor din salarii și asimilate salariilor aferente lunilor iulie - decembrie 2024 inclusiv, cu menținerea condițiilor reglementate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal bugetare.
Măsuri vizând accize și alte taxe speciale
Urmare a acțiunilor de control efectuate de organele fiscale la destinatarii autorizați, ce înregistrează obligații fiscale neachitate foarte mari, eșalonate sau restructurate, privind respectarea prevederilor art. 345 alin. (3) din Codul fiscal, au fost identificate deplasări de produse accizabile din locurile de recepție fără a avea loc o tranzacție, evitându-se astfel plata accizelor datorate bugetului de stat, organele fiscale neavând posibilitatea verificării stocurilor. Mai mult, plasarea acestora a fost motivată de lipsa spațiului de depozitare în spațiile declarate și autorizate pentru recepția de produse accizbile, însă, în fapt, în aceste spații de recepție nu s-a depozitat nicio cantitate din produsele accizabile. În vederea stopării acestei practici se impune modificarea Codului fiscal astfel încât destinatarul înregistrat care dorește mutarea produselor accizabile din locul de recepție să plătească anticipat accizele aferente. Totodată, pentru aplicarea unui tratament unitar se propune instituirea aceleiași reguli și pentru antrepozitarii autorizați.
Având în vedere introducerea noilor prevederi propuse în proiectul de act normativ, din care rezultă obligația de depozita produsele doar în spațiile autorizate până la plata accizelor, este necesară abrogarea obligației destinatarului înregistrat în cazul în care nu se utilizează opțiunea de livrare directă de a depozita produsele recepționate doar în spațiile declarate și autorizate pentru recepția produselor accizabile întrucât nu se mai justifică menținerea acestei prevederi și a sancțiunii aferente.
Se propune introducerea plății anticipate a accizelor în cazul achizițiilor intracomunitare de tutun prelucrat de către destinatarii înregistrați în vederea stopării practicilor incorecte ale unor operatori economici care evită plata accizelor datorate bugetului de stat.
CITEȘTE ȘI Taxele în campanie electorală: PSD vrea să amendeze proiectul PNL de protejare până în 2033 a "cotei unice de impozitare asupra veniturilor și profiturilor"În vederea aplicării unui tratament unitar, se propune exceptarea de la obligația înregistrării la autoritatea competentă și a destinatarilor certificați pentru locurile declarate pentru recepția produselor accizabile.
Prin proiectul de act normativ se propune modificarea Codului fiscal, în sensul introducerii în sfera infracțiunilor și nerespectarea prevederilor de mai sus având în vedere necesitatea aplicării aceluiași tratament privind plata anticipată a accizelor.