Guvernul a aprobat ordonanța care va permite ieșirea de la regimul microîntreprinderilor, condiția fiind de a avea un capital de minimum 45.000 de lei și cel puțin 2 angajați. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat anterior că apelează la varianta introducerii măsurii prin ordonanță, în contextul în care în Parlament adoptarea acestei facilități întârzie. De asemenea, ordonanța include și modificări în ce privește sprijinirea ONG-urilor și simplificări la restituirea taxei auto.
De ce este important: Pe finalul anului trecut, Guvernul a decis să majoreze de la 500.000 euro la 1 milion euro pragul până la care este aplicat impozitul de 1% pe cifra de afaceri. Mediul de afaceri a solicitat ca impozitarea cu 1% pe cifra de afaceri până în pragul de 1 milion de euro să fie opțională și nu obligatorie, Asociația Patronală de Software și Servicii (ANIS), de exemplu, arătând că un astfel de impozit ar distruge start-up-urile din domeniu.
Mai este interesant: Până la începutul acestui an, când plafonul pentru regimul de microîntreprindere a crescut de la 500.000 de euro la 1 milion de euro, pentru ieșirea de la impozitul pe cifra de afaceri, singura condiție era existența unui capital social de 45.000 de lei. Acum, pe lângă un capital de 45.000 de lei, o firmă trebuie să aibă și cel puțin 2 angajați.
"Luând în considerare necesitatea stimulării antreprenoriatului românesc, precum și atragerii de noi investitori externi se impune reglementarea posibilității microîntreprinderilor de a opta pentru plata impozitului pe profit în condițiile constituirii și menținerii unui capital social minim în valoare de 45.000 lei. De asemenea, pentru stimularea creării de noi locuri de muncă, considerăm că se impune și adăugarea unei condiții legate de un număr minim de salariați", a explicat Ministerul Finanțelor modificarea introdusă prin ordonanță.
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat, săptămâna trecută, că va încerca introducerea unei noi ordonanțe de urgență de modificare a Codului fiscal, în contextul în care OUG 79/2017, referitoare tot la Codul fiscal, se află încă în dezbaterea Parlamentului.
"Cel mai important este cel legat de plafonul acela de un milion de euro sub care firmele să poată opta dacă plătesc impozit pe profit sau pe cifra de afaceri, desigur, cu două condiții cumulative, și anume un capital social de 45.000 de lei și să aibă minim doi angajați. Este cel mai important element, pentru că până la 31 martie trebuie să se înregistreze într-un fel sau altul aceste companii", a spus Teodorovici, potrivit Agerpres.
CITEȘTE ȘI Inițiativa din Parlament privind GDPR derogă de la regulamentul european, impunând unele restricțiiTot referitor la microîntreprinderi, ordonanța adoptată acum de Guvern prevede și scăderea din impozitul datorat de către microîntreprinderi a cheltuielilor cu sponsorizarea, care au ca scop susținerea entităților nonprofit și a unităților de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat, potrivit legii, până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul datorat. Sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat, se reportează în următoarele 28 de trimestre consecutive.
Facilități pentru susținerea ONG-urilor
Ordonanța adoptată acum aduce mai multe modificări Codului Fiscal, printre care și unele referitoare la susținerea ONG-urilor.
Astfel, ONG-urile și unitățile de cult care furnizează servicii sociale vor putea primi 3,5% din impozitul pe venit datorat de contribuabili pentru salarii și pensii, față de 2% în prezent, potrivit ordonanței. În cazul entităților non-profit și unităților de cult care nu sunt furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat, cota rămâne la 2%.
Restituirea mai simplă a taxei auto
Procedurile incluse în ordonanța adoptată acum de Guvern au fost adoptat, săptămâna aceasta, și de deputații din comisia de buget, finanțe și bănci, urmând a fi transmise plenului Camerei Deputaților pentru votul final. Trebuie notat că ordonanța Guvernului va intra în vigoare mai devreme decât legea din Parlament.
Prevederile privind restituirea taxei auto vor fi aplicate și cererilor aflate în curs de soluționare.
Nivel redus al accizelor pentru motorina utilizată drept carburant
De asemenea, pentru menținerea competitivității transportului de mărfuri și persoane, ordonanța prevede un nivel redus al accizelor pentru motorina utilizată drept carburant:
- pentru transportul rutier de mărfuri în cont propriu sau pentru alte persoane, cu autovehicule sau ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului rutier de mărfuri și cu o greutate brută maximă autorizată de cel puțin 7,5 tone, precum și
- pentru transportul de persoane, regulat sau ocazional, exclusiv transportul public local de persoane.
Nivelul redus a fost stabilit prin diminuarea nivelului standard al accizelor prevăzut pentru motorină cu 183,62 lei/1000 litri, respectiv cu 217,31 lei/tonă.
Sumele reprezentând diferența dintre nivelul standard și nivelul redus al accizelor vor fi restituite operatorilor economici licențiați în Uniunea Europeană, iar condițiile, procedura și termenele de restituire vor fi stabilite prin hotărâre a Guvernului.