Regula care prevede că Declarația Unică trebuie completată și depusă doar prin mijloace electronice de transmitere la distanță a fost abrogată de Guvern, schimbarea devenind aplicabilă de joi seara.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Schimbarea legislației este necesară pentru a oferi claritate în acest sens celor care nu au depus încă Declarația Unică.
Persoanele care au obligația de a depune Declarația Unică au primit un răgaz după ce termenul limită, din luna martie, a fost amânat pentru luna iulie.
Teodorovici a explicat, la momentul respectiv, că modernizarea sistemului informatic al ANAF va fi finalizată anul viitor, iar până atunci depunerea Declarației unice va fi acceptată și în format fizic.
”Pe de o parte, este vorba de sistemul informatic, pe de altă parte, de accesul anumitor contribuabili la un astfel de mijloc de comunicare modern. Din acest motiv, avem în calcul acceptarea și în forma pe hârtie a acestei Declarații unice pentru o anumită perioadă de timp, până lucrurile se reglează definitiv”, a declarat Teodorovici.
Întrebat de jurnaliști dacă asta înseamnă că declarațiile vor putea fi depuse, prin urmare, și fizic anul acesta, ministrul Finanțelor a confirmat.
El a arătat at că i-au fost adresate foarte multe solicitări în această privință, iar acestea sunt justificate, în sensul unei alternative pentru contribuabili, cel puțin până când sistemul va fi modernizat.
Declarația unică a fost introdusă anul trecut și reprezintă o schimbare majoră prin trecerea, începând cu obligațiile fiscale aferente anului 2018, de la sistemul deciziilor de impunere emise de Fisc la un sistem de autoimpunere.
În mod excepțional, în 2018, Declarația unică trebuia depusă până la 31 iulie, dar din 2019 data limită a fost stabilită în luna martie.
În luna martie, anul acesta, însă, termenul limită până la care trebuie depusă declarația unică a fost extins tot la 31 iulie.
Prin intermediul Declarației unice, trebuie declarate următoarele tipuri de venit realizat: venituri/pierderi din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din cedarea folosinței bunurilor, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, determinate în sistem real, venituri din transferul titlurilor de valoare, venituri din investiții realizate din străinătate, precum dividende, dobânzi, pensii.