Persoanele juridice supuse obligației de înregistrare în registrul comerțului vor fi obligate din nou să depună anual declarația privind beneficiarul real, nu doar la înmatriculare sau ori de câte ori intervine o modificare, potrivit unui proiect de lege adoptat de Parlament și care va fi trimis acum spre promulgare președintelui.
Măsura este luată după ce Comisia Europeană a constatat că eliminarea declarației anuale contravine directivei europene în domeniu. Revenirea la vechea declarație a fost votată în unanimitate de partide în Camera Deputaților, forul decizional al Parlamentului.
De ce este important: Declarația anuală privind beneficiarii reali tocmai a fost eliminată, în urma unui proiect de lege inițiat de deputații USR Claudiu Năsui (actual ministru al Economiei) și Cristina Prună, adoptat de Parlament în iunie și promulgat de președinte în iulie 2020. De asemenea, noua lege a eliminat obligația depunerii declarațiilor privind beneficiarii reali în cazul societăților constituite doar din persoane fizice.
CITEȘTE ȘI Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legalăBeneficiarul real este definit ca orice persoană fizică ce deține sau controlează în cele din urmă clientul și/sau persoana fizică în numele căruia/căreia realizează o tranzacție, o operațiune sau o activitate. Toate companiile, în afara celor deținute de stat, trebuie să depună declarația.
CITEȘTE ȘI Soluția Business Data Security de la Vodafone România, bazată pe tehnologie Fortinet, îți susține afacerea în fața pericolelor digitale, asigurând protecția tuturor echipamentelor din rețeaua locală internă a companieiÎn contextul adoptării acestor modificări, Reprezentanța Permanentă a României la UE a transmis către Direcția armonizare legislativă din cadrulMinisterului Afacerilor Externe a transmois, la data de 04.09.2020, un mesaj informal prin intermediul căruia informa în legătură cu existența unor îngrijorări la nivelul Comisiei Europene cu privire la faptul că adoptarea noii legi ar afecta serios o parte esențială a directivei comunitare în domeniu (informațiile privind beneficiarul efectiv), care ar lipsi cu desăvârșire.
Guvernul a procedat, la rândul său, anul trecut, la modificarea legislației pentru prevenirea și combaterea spălării banilor, printr-o ordonanță de urgență care a adus o serie de clarificări și noțiunii de beneficiar real al unei tranzacții, operațiuni sau activități, după ce a constatat că directiva comunitară în domeniu nu a fost transpusă adecvat. După cum a relatat Profit.ro, pentru netranspunerea în termen a directivei în domeniu și pentru adoptarea cu întârziere a legii pentru prevenirea și combaterea spălării banilor, împotriva României a fost deschisă procedură infingement, țara noastră fiind sancționată la plata către Comisie a unei sume forfetare în cuantum de 3 milioane de euro.
CITEȘTE ȘI Gartner Magic Quadrant 2021: Ericsson, lider în infrastructura de rețea 5GFață de mesajul Comisiei, autoritățile competente la nivel național au transmis un punct de vedere consolidat, prin intermediul căruia au fost prezentate o serie de argumente în susținerea modificărilor adoptate de Parlament.
Cu toate acestea, Comisia Europeană nu a considerat suficiente și acoperitoare argumentele furnizate de România și, recent, în februarie, a transmis o scrisoare de punere în întârziere, fiind declanșată prima etapă în procedura de infringement, autoritățile Române având la dispoziție un termen de 2 luni pentru a răspunde celor sesizate, Comisia rezervându-și dreptul de a emite avizul motivat (a doua etapă a procedurii deinfingement), în lipsa unei reacții din partea autorităților Române.
CITEȘTE ȘI Facilități decise de Guvern - Termenul pentru depunerea cererii de restructurare a obligațiilor bugetare și cel de solicitare a eșalonării la plată a datoriilor către stat, împinse 6 luni. Prorogare și pentru rambursarea TVA”Nesoluționarea acestei problematici în termenul solicitat de Comisie (2 luni), ar însemna o a treia abatere a României în ceea ce privește transpunerea corectă și completă în legislația internă a actelor normative de drept unional în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului, fapt ce ar fi de natură să conducă la acțiuni și sancțiuni mai ferme din partea Comisiei Europene”, arată autoritățile.
Ca urmare, pentru a evita noi sancțiuni, deputații au reintrodus, în proiectul de lege pentru aprobarea ordonanței cu clarificări, vechile prevederi privind depunerea declarației anuale privind beneficiarul real, cu reimpunerea obligației și pentru pentru persoanele juridice constituite doar din asociați persoane fizice, atunci când aceștia sunt singurii beneficiari reali.
”Persoanele juridice supuse obligației de înregistrare în registrul comerțului, depun la înmatriculare, anual sau ori de câte ori intervine o modificare o declarație privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali ai societăților”, prevede acum textul de lege care va fi transmis spre promulgare.
”Declarația anuală se depune la oficiul registrului comerțului în care este înmatriculă persoana juridică în termen de 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare anuale, iar dacă intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, declarația se depune în termen de 15 zile de la data la care aceasta a intervenit”, este o altă prevedere reintrodusă acum în lege.
În mod corespunzător, prin proiectul de lege a fost abrogată scutirea de obligație pentru persoanele juridice constituite doar din asociaţi persoane fizice, atunci când aceştia sunt singurii beneficiari reali. În acest caz, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului era obligat să completeze din oficiu Registrul beneficiarilor reali ai societăţilor pe baza documentelor care însoţesc cererea de înmatriculare.