UE a renunțat la planurile privind taxarea giganților din sectorul digital, precum Google și Facebook

UE a renunțat la planurile privind taxarea giganților din sectorul digital, precum Google și Facebook
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 12 mar 2019

Miniștrii de finanțe din Uniunea Europeană au renunțat la planurile privind introducerea unei taxe comune în sectorul digital, din cauza opoziției mai multor state membre, a anunțat, marți, ministrul român al Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Potrivit acestuia, statele scandinave și Irlanda s-au opus proiectului.

Urmărește-ne și pe Google News

Miniștrii UE se vor concentra în schimb pe luarea unei poziții comune în vederea reformării sistemului global de taxare a companiilor din sectorul tehnologiei informaționale, a precizat Teodorovici, citat de Reuters.

Modificări la indemnizația pentru creșterea copilului: Nouă regulă în cazul celui de-al doilea copil CITEȘTE ȘI Modificări la indemnizația pentru creșterea copilului: Nouă regulă în cazul celui de-al doilea copil

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) lucrează în prezent la elaborarea unei soluții pe termen lung, care vizează armonizarea sistemelor fiscale ale statelor astfel încât să fie eliminate lacunele ce permit reducerea obligațiilor fiscale.

Decizia de astăzi confirmă informațiile prezentate săptămâna trecută în presă și va fi probabil salutată de giganți ai industriei digitale precum Google și Facebook, care ar fi urmat să plătească o taxă pe venituri de 3%.

Lipsa unui acord la nivelul UE nu elimină însă riscurile ca jucătorii din industrie să fie taxați la nivel național în statele europene unde activează.

Joi, Guvernul francez a prezentat un proiect de lege ce va trece prin Parlament în lunile ce urmează, care prevede impozitarea cu 3% a companiilor care au venituri totale de peste 750 de milioane de euro și peste 25 de milioane euro venituri obținute în Franța.

Conform ministrului de finanțe Bruno Le Maire, în forma aceasta ar urma să fie impozitate aproximativ 30 de companii, majoritatea din Statele Unite, Europa și China, dar ar fi protejate startup-urile.

Planuri similare au fost propuse și în Italia, Marea Britanie și Spania.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxe companii digitale