Scăderea cotei de TVA pentru serviciile de restaurant și catering, de la 9% la 5%, începând cu 1 noiembrie, a generat incertitudine privind punerea în aplicare. În lipsa unor norme explicite la momentul implementării, mediul de afaceri a ridicat întrebări privind “granița” dintre cota redusă de 9% aplicabilă livrărilor de alimente, și cota redusă de TVA de 5% aplicabilă prestărilor de servicii de restaurant și catering.
Articol transmis Profit.ro de Alexandru Stancu, manager Impozite Indirecte Deloitte România, și de Livia Tuluianu, consultant senior Impozite Indirecte Deloitte România
În acest context, Ministerul Finanțelor a emis, prin ordin, instrucțiunile de aplicare unitară care încearcă să clarifice diferența, din perspectiva cotei de TVA aferente, dintre o prestare de servicii de restaurant și catering și o livrare de bunuri. Totuși, instrucțiunile lasă în continuare unele aspecte nelămurite, după cum vom explica în continuare.
CITEȘTE ȘI Firmele din România au avut, și în trimestrul al treilea, cea mai rapidă creștere din UE a costurilor cu forța de muncă, de 5 ori peste media europeanăAstfel, instrucțiunile oferă câteva exemple cu scopul de a stabili diferența dintre o prestare de servicii de restaurant și catering și o livrare de bunuri:
- Livrările de produse alimentare și/sau băuturi în cadrul restaurantelor din mall, pizzeriilor, hipermarketurilor, autoservirilor, mese festive, festivaluri care sunt însoțite de servicii conexe suficiente cum ar fi: zonă de servire cu mese și scaune, servicii de debarasare și curățare a meselor vor fi considerate prestări de servicii, fiind aplicabilă cota redusă de 5%.
- Livrările de produse alimentare și/sau băuturi la rulotă/ stand fast-food, livrarea mesei de prânz sau în cadrul unei școli fără vreun alt serviciu conex vor fi considerate livrări de bunuri, fiind aplicabilă cota redusă de 9%.
Pentru încadrarea din perspectiva TVA a unei operațiuni drept livrare de bun sau prestare de servicii de restaurant și catering trebuie efectuată o analiză calitativă a întregii operațiuni din care să reiasă dacă elementele de prestare de servicii care precedă și însoțesc livrarea alimentelor sunt sau nu preponderente.
Deși prin aceste instrucțiuni sunt date exemple pentru încadrarea corectă a operațiunilor, în practică încă există situații unde modificarea cotei de TVA de la 9% la 5% este pusă sub semnul întrebării.
Ce cotă de TVA aplicăm dacă avem doar mese tip bar, dacă clienții au posibilitatea să debaraseze singuri mesele sau dacă avem un client nehotărât (care comandă la pachet și se hotărăște să servească în restaurant)?
CITEȘTE ȘI Modificări fiscale pregătite: Urcă pragul deductibilității dobânzilor, veniturile din monedă virtuală rămân la impozitare cu 10%, firmele - clasificate după risc, Fiscul va băga din oficiu firme și persoane într-un sistem propriu de trimitere documentePentru o aplicare corectă a cotei de TVA, ar trebui ca operatorii care activează în acest domeniu să implementeze proceduri interne pentru partea de servicii menționată anterior și să instruiască personalul pentru aplicarea cotei corecte de TVA. În cazurile în care exemplele din instrucțiuni nu sunt edificatoare, ar fi utilă o analiză a modului de operare raportat și la jurisprudența europeană aplicabilă, precum și obținerea unei confirmări oficiale cu privire la cota de TVA aplicabilă în cazul specific.
Cota redusă de TVA de 5% pentru prestarea de servicii de restaurant și catering, cu excepția băuturilor alcoolice altele decât berea “la draft”, a intrat în vigoare începând cu 1 noiembrie 2018, prin OUG 89/2018.