Trezoreria Statelor Unite intensifică eforturile de a convinge Comisia Europeană să nu ceară retroactiv taxe de ordinul miliardelor de euro unor companii precum Apple, relatează Bloomberg.
Într-un document publicat miercuri, Departamentul Trezoreriei afirmă că Executivul UE își asumă rolul unei ”autorități fiscale supranaționale” care are capacitatea de a pune în pericol acordurile globale referitoare la reforma fiscală, scrie News.ro.
”Această schimbare de abordare pare că extinde rolul Directoratului General pentru Concurență al Comisiei Europene dincolo de ”punerea în aplicare a legislației referitoare la concurență și ajutoare de stat. În cazurile menționate de Comisie plătitorii de taxe nu au fost informați că aceasta își interpretează în acest fel prerogativele”, potrivit Trezoreriei.
Într-un comunicat al Comisiei Europene se arată că regulile care interzic acordarea selectivă a unor ajutoare de stat sunt în vigoare de mult timp.
”Când astfel de beneficii au fost acordate, statele respective trebuie să recupereze aceste avantaje incorecte”, se arată în comunicat.
Comisia Europeană a inițiat investigații referitoare la avantajele fiscare acordate de diverse state membre companiilor Apple, Starbucks, Amazon.com. și Fiat Chrysler Automobiles.
Secretarul Trezoreriei americane, Jacob J. Lew, a scris anterior că investigațiile ”par să țintească în mod disproporționat companii americane”.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei a declarat miercuri că legislația UE ”se aplică tuturor companiilor cu operațiuni în Europa, neexistând o prejudecată față de companiile americane”.
Oficialii Trezoreriei SUA sunt îngrijorați că dacă autoritățile europene cer companiilor europene plata retroactivă a unor taxe mari, ar scădea colectările de taxe în SUA.
Legislația americană permite companiilor să amâne plata taxelor pentru veniturile obținute în străinătate până la repatrierea acestora. Atunci, companiile pot solicita fonduri pentru taxele plătite în străinătate, pentru reducerea costurilor suportate. În prezent, companiile americane dețin în străinătate fonduri de circa 2.400 de miliarde de dolari.
”Există posibilitatea ca taxele solicitate retroactiv de Comisia Europeană să fie considerate taxe plătite de companiile americane în străinătate care pot fi deduse din obligațiile fiscale din SUA. În acest caz, obligațiile fiscale ale companiilor în SUA vor fi reduse la repatrierea profiturilor offshore sau tratate ca repatriate în cadrul uneie posibile reforme fiscale”, potrivit documentului Trezoreriei.
Documentul Trezoreriei califică posibilul rezultat ca fiind ”profund îngrijorător, întrucât ar constitui practic un transfer de venituri către UE din partea guvernului SUA și a contribuabililor americani.
CITEȘTE ȘI România cere oficial să devină membru al Băncii Asiatice pentru Investiții în Infrastructură, concurentul Băncii MondialePreședintele Barack Obma a propus ca profiturile offshore ale companiilor americane să fie taxate cu 14%, cu mult sub impozitul standard de 35%.
Republicanii din Camera Reprezentanților au propus la rândul lor o taxă de 8,75%, într-o reformă care ar pune capăt abordării actuale a SUA de impozitare a câștigurilor din străinătate ale companiilor.
Candidatul republican la președinție Donald Trump vrea taxarea profiturilor din străinătate ale companiilor cu 10% și eliminarea posibilității ca taxele să nu fie plătite.
Candidata democraților, Hillary Clinton, nu a făcut propuneri referitoare la profiturile din străinătate ale companiilor.
Comisia Europeană ar putea încheia investigația referitoare la acordul Apple cu guvernul Irlandei în domeniul fiscal cel mai devreme luna viitoare.