În cadrul controalelor fiscale s-au remarcat cu preponderență aspecte precum tranzacțiile cu contribuabilii inactivi, deductibilitatea cheltuielilor cu serviciile sau diferențele de inventar, potrivit consultanților EY. Aceștia se aștepată însă la o extindere a sferei de investigare în afara fiscalului și la o atitudine agresivă a inspectorilor în ce privește interpretarea legii.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Cu ce s-au întâlnit cel mai des consultanții EY în inspecțiile fiscale
"Am văzut tranzacțiile cu contribuabili inactivi scoase din deductibilitate, vorbesc și de TVA și de impozitul pe profit, deductibilitatea cheltuielilor cu serviciile în general, nu doar din cadrul grupului, ci și terți. Am văzut ridicate semne de întrebare de către autoritățile fiscale pe cheltuielile realizate vizavi de contractele cu societăți din grup", spune Miruna Enache, partener, Divizia de impozite directe a EY România.
Servicii vs discounturi
"Aici mai degrabă ne ducem pe zona de vânzare de bunuri, unde, în loc de a da un discount de volum există invers o facturare de servicii, partea asta, din nou, apare destul de des în investigații", potrivit Mirunei Enache.
Tranzacțiile artificiale
"Noi le numim tranzacții artificiale pentru că așa le spune Codul Fiscal. În realitate, inspectorii fiscali încearcă să considere cam totul tranzacții artificiale ca să le scoatem de pe partea de cheltuieli. Pe partea de venituri pot să rămână, nicio problemă", a spus consultantul.
Diferențe la inventar – plusuri și minusuri
"Toată lumea care a avut de-a face cu un inventar știe că, poate pe același produs pot să fie plusuri pe un tip de ambalaj și minusuri pe un alt tip de ambalaj. Doamne ferește să le compensăm. Plusurile separat, minusurile separat. Unele sunt nedeductibile, atenție la lucrul ăsta", a adăugat ea.
CITEȘTE ȘI ANAF își realocă inspectorii. Vrea să schimbe procedura rambursării de TVA la firme cu risc, pentru a avea timp de alte controaleDe asemenea, pierderile fiscale sunt printre situațiile care atrag controale ale ANAF asupra firmelor.
"În momentul în care o firmă are pierderi, înregistrate în declarația 101, câțiva ani la rând, sunt suficienți vreo trei, se ridică așa un steguleț roșu și intrați pe lista scurtă. La reorganizări, mă refer la fuziuni, divizări, toată partea asta de reorganizări de grup, nu aș spune că este o frecvență foarte mare aici a controalelor inițiate din motivul acesta, dar sunt. Și la aplicarea de facilități fiscale – profit reinvestit, cercetare-dezvoltare ... aceste mici facilități care sau strecurat în Codul Fiscal, vor veni să vadă cum le-ați aplicat", a avertizat partenerul EY.
La ce se așteaptă EY
În continuare, consultanții EY se așteaptă la o extindere a sferei de investigare în afara fiscalului, la interpretarea agresivă a legii și atitudinea inflexibilă a inspectorilor, la menținerea atenției pe existența documentației justificative și la schimbul obligatoriu de informații.
"Se extinde tot mai mult sfera de investigație în afara fiscalului, se duce spre evaziune. Evaziunea este ceva cu care nu se ocupă ANAF, se ocupă Procuratura. Din ce în ce mai mult, iar asta este o tendință mai accentuată în ultimii doi ani dacă nu mă înșel, în cazul foarte multor firme spre sfârșitul discuțiilor din cadrul controlului apare așa un fel de iz de încercare a autorităților de a spune: Să nu vă supărați pe noi, dar noi ne-am gândit să facem o sesizare, nu care cumva să fie o evaziune comisă aici, că noi nu suntem așa de competenți să facem genul ăsta de evaluare", spune Miruna Enache.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fiscul cere 100 milioane lei de la peste 300.000 de români, printre care avocați și contabili. Un nou val de decizii de impunere, așteptat și în acest anAstfel de investigații, inițiate pe sesizări fără o bază solidă, sunt ulterior închise, dar nu înainte de a crea dificultăți firmelor respective.
"Foarte multe dintre investigațiile acestea inițiate la controale normale, din ce am văzut noi, sunt închise și se demonstrează că nu a existat intenție, sau că este o exagerare, nu vorbim de evaziune ci este pur și simplu o greșeală ... cam asta ar fi rezultatul. Dar până să ajungi la rezultat, treci prin investigație și nu e plăcut deloc", a declarat aceasta.