Amnistia fiscală ete gândită ca un mecanism de deblocare a unei părți din economie, nu de ștergere a datoriilor unor colegi de partid, a spus luni ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, care a subliniat că, în 2015, când a dat amnistia fiscală, nu și-a șters propria datorie, ci a plătit-o ”leu cu leu”.
Teodorovici a anunțat recent că amnistia fiscală este o măsură care va debloca o parte din economie, în condițiile în care, din datoriile totale de 100 de miliarde lei către stat, doar 17 miliarde pot fi recuperate. Însă, el a subliniat că nu vor fi șterse datoriile colegilor de partid, scrie News.ro.
”Nu se șterge un coleg de partid, cum se vorbește, nu am astfel de preocupări. (...) În 2015, când eu am dat amnistia, eu nu mi-am șters datoria mea personală, am plătit-o leu cu leu”, a spus Teodorovici, pentru Antena 3.
CITEȘTE ȘI Liderii financiari europeni au făcut presiuni pentru taxarea economiei digitale, la reuniunea G20Ministrul a mai spus că cei care își fac calcule acum că nu mai trebuie să dea bani la stat, fac o greșeală.
”Este un calcul greșit, trebuie să plătească ce au de plătit, că sunt firme sau că sunt persoane juridice. Nu facem astfel de ștergeri”, a spus Teodorovici.
Ministrul a amintit că, în 2015, a dat o Ordonanță de Urgență, prin care persoanele fizice și juridice care își plăteau, până la o anumită dată, datoria principală, beneficiau de ștergerea penalităților și a unei părți din dobânzi.
El a spus că multe firme de stat au datorii istorice la stat.
”Statul a creat și probleme în unele situații. (...) Avem multe firme de stat cu datorii la stat. Datoriile sunt făcute de stat la stat, după Revoluție încoace. Cu oameni reprezentanți ai statului în consilii de administrație și AGA. Întrebare este cum oamenii ăia au avut contract de delegare de la miniștri lor și au girat, de foarte multe ori, creșteri de tarife, datorii peste măsură, bonusuri acordate la final de an (...)”, a spus Teodorovici.
El a subliniat că unele companii de stat sunt ancorate în datorii istorice, fără a le putea plăti, iar o parte din economie este blocată din această cauză. Totodată, România poate obține un acord de la Comisia Europeană (CE) pentru a putea șterge datoriile nerecuperabile.