Tăriceanu, despre taxa impusă băncilor: Se studiază o soluție alternativă pentru calcularea ROBOR. Taxa trebuie să pună presiune pe dobânzile la credite

Tăriceanu, despre taxa impusă băncilor: Se studiază o soluție alternativă pentru calcularea ROBOR. Taxa trebuie să pună presiune pe dobânzile la credite
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 13 feb 2019

Taxa impusă băncilor prin OUG 114 ar putea fi modificată, pe de o parte, din perspectiva modului de calculare a ROBOR, astfel încât să reprezinte media tranzacțiilor bancare, și nu rezultatul ședinței de fixing, cât și din perspectiva taxării activelor pentru a pune presiune pe dobânzile la credite.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, miercuri, că, în Comitetul de Supraveghere Macroprudențială, BNR și Ministerul Finanțelor studiază o soluție alternativă la modul în care este astăzi stabilit ROBOR.

Urmărește-ne și pe Google News

ROBOR astăzi se face într-o ședință de fixing de un sfert de oră care începe la ora 11, prin cotații directe între bănci, dar pe parcursul zilei tranzacțiile efective care se derulează înte bănci sunt la nivele care sunt diferite de ROBOR. Dacă sunt nivelele mai mici, atunci sigur că ar fi o soluție să găsim un calcul al ROBOR pe baza mediei tranzacțiilor efectuate în ultima perioadă. Aceasta ar aduce un rezultat îmbucurător”, a spus liderul ALDE.

Poziția externă a României s-a deteriorat puternic în 2018, la cea mai proastă situație de după 2012. Deficitul de cont curent a crescut cu 58%, la 9,4 miliarde de euro CITEȘTE ȘI Poziția externă a României s-a deteriorat puternic în 2018, la cea mai proastă situație de după 2012. Deficitul de cont curent a crescut cu 58%, la 9,4 miliarde de euro

Acesta a adăugat că, la discuția prilejuită de prezența Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, s-a discutat despre ideea ca taxa impusă băncilor să aibă în vedere în principal dobânda la credite. 

”Sugestia implicită a fost că s-ar putea accepta o taxă pe anumite active și în funcție de diferențialul între dobânda la credite și dobânda la depozite, în așa fel încât să punem  presiune pe dobânzile care sunt aplicate la credite fie către persoane fizice, fie către persoane juridice. De ce? Pentru că aceste dobânzi sunt la niveluri care sunt cu mult mai mari peste cele practicate de băncile din străinătate, motiv pentru care unii din operatorii economci din România, cei străini, mă refer, se duc și se finanțează pe piețele externe, lucru care nu și-l permit companiile românești. Aceasta ar fi o modalitate eficientă de a pune presiune pe dobâzile la credite, pentru a dă posibilitatea și persoanel fizice și pesrsoanelor juridice să aibă un acces mai facil la creditele și banii care sunt în sistemul de pe piață, în condițiile în care  nivelul de intermediere bancară din România este foarte scăzut”, a explicat Tăriceanu.

Bursa încearcă o stabilizare. După un nou vârtej adus de „taxa pe lăcomie”, investitorii iau poziții de așteptare înainte de vârful etapei de raportări financiare CITEȘTE ȘI Bursa încearcă o stabilizare. După un nou vârtej adus de „taxa pe lăcomie”, investitorii iau poziții de așteptare înainte de vârful etapei de raportări financiare

Prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a declarat anterior că BNR discută cu Guvernul mai multe variante prin care taxa bancară să fie modificată. Este discutată inclusiv o nouă formulă de calcul a indicelui ROBOR, bazată pe tranzacții, nu pe cotații și o variantă este taxarea băncilor în funcție de marja netă.

Guvernatorul Mugur Isărescu spune că este imperativă dezlegarea taxei de ROBOR, fiind un atac la independența BNR, dar a solicitat și scoaterea titlurilor de stat, a creditelor Prima Casă și a rezervelor minime obligatorii din baza impozabilă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
oug 114
taxa
banci
active
robor
calcul
dobanzi
credite
modificare
ordonanta
urgenta
tariceanu