Surpriză: Ministrul Finanțelor vrea reducerea substanțială a perioadei de prescripție a datoriilor la firme și persoane fizice. Teodorovici - nemulțumit de acțiunea ANAF privind nunțile, anunțată de Profit.ro

Surpriză: Ministrul Finanțelor vrea reducerea substanțială a perioadei de prescripție a datoriilor la firme și persoane fizice. Teodorovici - nemulțumit de acțiunea ANAF privind nunțile, anunțată de Profit.ro
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 22 oct 2018

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, consideră că scurtarea termenului de prescripție a datoriilor, de la 5 ani, în prezent, la 2 ani, ar fi benefică, întrucât ar forța Fiscul să acționeze mai repede, fără să poată aștepta perioade foarte lungi înainte să notifice datoria firmei sau persoanei fizice. Ministrul afirmă că ideea unei propuneri legislative în acest sens i-a venit recent, după o discuție cu un vicepreședinte ANAF, discuție avută în contextul în care, cum a anunțat în premieră Profit.ro, Fiscul a început să trimită tinerilor căsătoriți solicitări și formulare în care să declare raporturile economice cu furnizorii unor servicii pe care le-au contractat cu ocazia căsătoriei, precum cele de fotografie/video sau formația.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Profit.ro a anunțat, în premieră, acțiunea ANAF, prezentând și documentele trimise de Fisc tinerilor căsătoriți. Informația a generat numeroase reacții atât la nivel politic - ministrul Finanțelor criticând, de exemplu, acțiunea - dar și la nivel social, în rândul populației.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Anvelopele WinterContact și AllSeasonContact de la Continental au primit cel mai mare punctaj în testele ADAC CITEȘTE ȘI FOTO Anvelopele WinterContact și AllSeasonContact de la Continental au primit cel mai mare punctaj în testele ADAC

"Am vorbit cu vicepreședintele de la ANAF care a păstorit această situație (formulare trimise tinerilor căsătoriți - n.r.) și care era foarte convins că este o măsură foarte bună. Atunci mi-a venit ideea de a propune o modificare legislativă. Sunt 5 ani pentru prescriere, dar dacă ai fi avut 10 ani termenul de prescriere, ai fi stat 10 ani înainte să iei o astfel de măsură? Că așa e românul și mai ales ANAF. Și atunci, poate ar fi bine să ne reducem această perioadă de prescriere de la 5 la 2 ani. Pentru că în primul an declari veniturile, acela nu se iau în calcul (la curgerea termenului de prescripție - n.r.), dar după curge termenul de prescriere. Pentru ca și ANAF să acționeze din timp, să nu văduvească bugetul de stat cu sumele pe care le-ar fi putut încasa, să nu stea ani de zile până se gândește și pe urmă, hodoronc-tronc, înainte de prescriere, vine cu o astfel de măsură", a afirmat ministrul Finanțelor.

Teodorovici vrea schimbarea legislației astfel încât Guvernul să acorde, peste cadrul legal existent, facilități suplimentare unor firme care asigură investiții foarte mari: România să devină un paradis investițional CITEȘTE ȘI Teodorovici vrea schimbarea legislației astfel încât Guvernul să acorde, peste cadrul legal existent, facilități suplimentare unor firme care asigură investiții foarte mari: România să devină un paradis investițional

El s-a declarat nemulțumit de acțiunea declanșată de ANAF privind nunțile, anunțată de Profit.ro, inclusiv din cauza faptului că nu a fost informat. 

"În primul rând, ANAF ar fi trebuit să întrebe ministrul de resort (ministrul Finanțelor, n.r.) într-o astfel de acțiune. Doi la mână, am spus de mai multe ori că abordarea aceasta a ANAF trebuie să se schimbe, de a reacționa și de a nu acționa, iar acest lucru o să se schimbe până la final de an. Să urmăriți și o să vedeți că lucrurile se vor întâmpla exact cum spun eu. Trei la mână, sunt alte acțiuni pe care ANAF trebuie să le întreprindă decât cea despre care discutăm. ANAF avea foarte multe alte lucruri de făcut până să ajungă la această acțiune", a comentat ministrul acțiunea ANAF.

UE va permite statelor să aplice taxarea inversă la TVA. România, care pierde 6 miliarde euro anual din TVA necolectată, nu are însă dreptul să aplice mecanismul de combatere a fraudei. Teodorovici acuză la Ecofin CITEȘTE ȘI UE va permite statelor să aplice taxarea inversă la TVA. România, care pierde 6 miliarde euro anual din TVA necolectată, nu are însă dreptul să aplice mecanismul de combatere a fraudei. Teodorovici acuză la Ecofin

Adrian Bența: Un termen mai rezonabil ar fi de 3-4 ani. Cum curge prescrierea datoriilor

Potrivit Codului de procedură fiscală (din 2016), termenul de prescriere curge diferențiat, în funcție de dreptul autorității vizat de prescriere. În ce privește dreptul statului de a stabili obligațiile fiscale, acesta curge de la 1 iulie a anului următor celui în care a luat naștere creanța fiscală (a fost obținut venitul la care se datorează). Dacă ANAF nu emite decizia de impunere în acest termen, Fiscul nu mai poate acționa pentru recuperarea datoriei.

În cazul dreptului Fiscului de a executa silit pentru recuperarea creanțelor fiscale, perioada de 5 ani curge de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care obligația fiscală devine scadentă, termen indicat de decizia de impunere.

"Doi ani mi se pare un termen foarte scurt. Ar produce agitație și vor fi unii oportuniști care vor specula acest termen. Ar trebui redus, dar la un timp rezonabil. Mai întâi să nu ne facem că nu există un vid de timp cu cele șase luni de la 1 ianuarie (cu referire la termenul de 1 iulie, n.r.). Al doilea, ar trebui să fie un termen rezonabil. Mie mi se pare un termen rezonabil trei-patru ani. Trei ani ar fi rezonabil, patru ani, dacă mai adăugăm și pe cel de bază, iar ne întoarcem ... Pentru că ar fi trei ani de la 1 ianuarie a anului următor", spune pentru Profit.ro consultantul fiscal Adrian Bența.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
orlando teodorovici
datorii
prescriptie
prescriere
termen prescriptie
termen prescriere