Statul a scos cu supraacciza la benzină și motorină aproape 2 miliarde de euro din buzunarele românilor

Statul a scos cu supraacciza la benzină și motorină aproape 2 miliarde de euro din buzunarele românilor
scris 21 iul 2017

Supraaciza de 7 eurocenți la litrul de benzină sau motorină a produs pentru stat, în cei aproape trei ani în care a fost aplicată, 8,46 miliarde de lei (aproape 2 miliarde de euro), potrivit unui document redactat recent și prezentat acum de Profit.ro. Supraacciza a fost eliminată la sfârșitul anului trecut.

„Încasările aferente măsurii de majorare a nivelului accizei cu 7 eurocenți introdusă la benzină și motorină, pentru perioada 1 aprilie 2014 – 31 decembrie 2016, au fost de 8,46 miliarde de lei, din care 6,91 miliarde lei încasări din accize și 1,55 miliarde lei încasări din TVA(aferent supraaccizei, n.r.)”, arată documentul.

Urmărește-ne și pe Google News

În 2014, an în care taxa s-a aplicat doar 8 luni din an, statul a obținut 2,22 miliarde lei, în timp ce în 2015 totalul a urcat la 3 miliarde de lei, iar anul trecut a ajuns la 3,26 miliarde de lei.

Supraacciza a fost introdusă în 2014 de Guvern, condus la momentul respectiv de Victor Ponta, ca urmare a discuțiilor cu Fondul Monetar Internațional. Rolul acesteia era să aducă bani suplimentari la bugetul statului.

Fiscul a controlat benzinăriile - amenzi de 3,3 milioane lei și confiscări de peste 11.000 de litri de benzină, motorină și GPL CITEȘTE ȘI Fiscul a controlat benzinăriile - amenzi de 3,3 milioane lei și confiscări de peste 11.000 de litri de benzină, motorină și GPL

Taxa suplimentară pe combustibil a avut scopul declarat de a finanța proiecte de infrastructură rutieră, însă banii colectați au ajuns ulterior în bugetul statului și au compensat efectul unor decizii de reducere a unor taxe și contribuții, cum ar fi CAS.

Supraacciza ar fi trebuit eliminată din ianuarie 2016, dar decizia a fost amânată cu un an.

De altfel, deși eliminarea a fost anunțată încă de anul trecut, liderul PSD, Liviu Dragnea, a cerut în decembrie premierului de la acel moment, Dacian Cioloș, să amâne mai multe măsuri care aveau ca termen de intrare în vigoare 1 ianuarie. Cele trei măsuri au fost reducerea TVA de la 20% la 19%, eliminarea taxei pe stâlp și a supraaccizei de 7 eurocenți.

Cererea PSD a venit în contextul în care programul de guvernare al PSD includea un număr mare de măsuri de relaxare fiscală și de majorare a unor cheltuieli importante, existând temeri în rândul economiștilor că România va depăți limita de deficit bugetar de 3%.

Guvernul Cioloș a refuzat cererea, iar odată intrată în vigoare decizia de eliminare de la 1 ianuarie 2017, noul guvern, condus de PSD, nu a mai revenit asupra deciziei.

viewscnt
Afla mai multe despre
supraacciza
acciza
benzina
motorina