Începând de astăzi, 1 februarie, este abrogat mecanismul de plată defalcată a TVA, potrivit unei decizii luate de Guvern în luna decembrie, și începe procesul de restiruire către firme, în conturile bancare ale acestora, a sumelor pe care le aveau în conturile de TVA deschise la Trezorerie. Procesul de virare a banilor ar trebui să se încheie în 10 zile. În split TVA se aflau în decembrie circa 20.000 de firme, cele mai multe în insolvență sau cu datorii la TVA. Trebuie menționat că, de la decizia de pe 23 decembrie a Guvernului de a abroga split TVA, nu au mai fost introduse noi firme în sistemul de plata defalcată.
Astfel, începând cu 1 februarie, prin conturile de TVA de la Trezorerie ale firmelor care au aplicat mecanismul plății defalcate nu mai pot fi efectuate operațiuni, cu excepția:
- În termen de 10 zile de la data de 1 februarie 2020, unitățile Trezoreriei la care persoanele care au aplicat mecanismul plății defalcate a TVA au deschise conturi de TVA, transferă automat, fără nicio formalitate prealabilă în raport cu titularul contului, disponibilul existent din soldul conturilor de TVA în contul de disponibil al titularului deschis la aceeași unitate a Trezoreriei.
- În termen de 10 zile de la data de 1 februarie 2020, persoanele care au aplicat mecanismul plății defalcate a TVA, care nu au deschis la Trezoreria Statului cont de disponibil vor comunica unității Trezoreriei Statului contul curent deschis la o instituție de credit în care se transferă sumele respective. În cazul în care aceste persoane nu comunică informații privind contul curent deschis la instituția de credit, în baza unei liste a acestor persoane furnizate de Trezorerie, ANAF solicită, în termen de 10 zile de la data primirii solicitării de la Trezorerie, titularilor de cont aceste informații, pe care le transmite unităților Trezoreriei Statului, în vederea transferului sumelor.
Între 23 decembrie și 1 februarie, conturile respective ale firmelor din split TVA au putut fi executate silit de orice creditori, indiferent de natura creanței, deci și de către ANAF.
Split TVA a fost contestat puternic de mediul de afaceri, iar Comisia Europeană a cerut României de peste un an să renunțe la acest abuz. În prezent, în split TVA sunt în jur de 20.000 de firme, din care doar circa 2% au intrat benevol.
Conform datelor Profit.ro, în luna decembrie, la momentul publicării ordonanței de abrogare, în split TVA se aflau 19.917 firme, din care 190 de contribuabili mari, 1.667 mijlocii, precum și 18.060 mici.
Mai jos, ordonanța publicată în Monitorul Oficial pe 23 decembrie 2019.
Până la 1 februarie au aplicat split TVA firmele cu datorii către stat la TVA (în anumite condiții), cele aflate în insolvență, dar și cele care au optat să intre de bunăvoie în acest sistem, pentru a beneficia de o serie de facilități.
Profit.ro a scris, la începutul lunii noiembrie, că Guvernul nu "a reușit" să elimine split TVA nici măcar la un an după ce Comisia Europeană a transmis autorităților române că mecanismul de plată defalcată este un abuz asupra firmelor și că va iniția procedura de infringement dacă România nu renunță la acest instrument. România risca să ajungă în procedura de infringement a Comisiei dacă nu elimina măcar până la 1 ianuarie split TVA, obligatoriu în prezent pentru anumite categorii de firme.
"Este o măsură foarte bine-venită. Mai mult a încurcat mediul de afaceri decât a stimulat cu toate facilitățile acordate inițial. Și chiar dacă o firmă nu era în sistem split TVA, era afectată indirect având relații comerciale cu firmele din sistem", a declarat pentru Profit.ro consultantul fiscal Cornel Grama.
Split TVA a fost introdus în toamna anului 2017, opțional, urmând ca de la 1 ianuarie 2018 să devină obligatoriu pentru toate firmele înregistrate în scop de TVA. Ordonanța a fost, însă, modificată semnificativ de Parlment, iar split a rămas opțional pentru firme, cu un sistem de bonusuri, dar obligatoriu pentru companiile în insolvență și pentru cele cu datorii la TVA.
Deși Comisia Europeană a transmis în toamna lui 2017, inclusiv prin intermediul Profit.ro, că ar fi mai bine să se consulte înainte să adopte schimbări atât de mari referitorla TVA, Guvernul de la momentul respectiv a ignorat mesajele. În prima parte din 2018, ministrul proaspăt instalat la Finanțe la momentul respectiv, Eugen Teodorovici, a cerut Comisiei derogare pentru split TVA.
CITEȘTE ȘI Florin Cîțu: Vom găsi soluții pentru băncile de locuințe și administratorii de pensii. Pe IRCC nu noi vom interveni. Soluții de schimbare la calculul indicelui, înainte de a le asuma prin OUG, trebuie să vină de la BNR și după discuții cu băncileLa mijlocul lunii august, Ministerul Finanțelor a publicat un proiect de ordonanță în acest sens, dar, cum Teodorovici nu a reușit să îl treacă prin Guvern, a introdus în Parlament un proiect de lege cu aceleași prevederi. Proiectul respectiv a fost adoptat la mijlocul lunii octombrie de către Senat, însă trebuie să treacă și de Camera Deputaților, să fie promulgat și publicat în Monitorul Oficial.