Guvernul a aprobat, vineri, prin ordonanță de urgență, instituirea unei scheme de ajutor de stat prin care consumatorii industriali să beneficieze de prețuri reduse la energie. Schema va compensa costurile marilor jucători cu achiziția obligatorie de certificate de emisii de dioxid de carbon (CO2). Prim-ministrul Orban promisese introducerea schemei, argumentând că producătorii români au avut de suferit de pe urma OUG 114, prin creșterea prețului la energie electrică sau la gazul metan.
”Există vorba de o schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană, aplicată în 12 țări europene, care permite pentru consumatorii industriali din 15 domenii să beneficieze, prin intermediul certificatelor de dioxid de carbon, de reduceri ale prețului la energie electrică”, a anunțat premierul Orban, la începutul ședinței de guvern.
Potrivit ministrului Economiei, Virgil Popescu, o cotă de 15% din sumele obținute din vânzarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon va finanța schema de ajutor de stat pentru cele 15 sectoare industriale.
Totodată, o cotă de 29% din suma obținută va fi virată la la bugetul de stat, o altă cotă de 50% va merge către bugetul Fondului de Mediu, în timp ce o cotă de 6% va fi destinată unor proiecte de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. Proiectele din urmă vor fi aprobate prin ordin al Ministerului Economiei și derulate prin Fondul de Mediu.
CITEȘTE ȘI Executivul alocă 475 milioane lei primăriilor, pentru cheltuieli urgente de funcționare"Eu cred că este un lucru bun, riscam relocarea industriilor din aceste sectoare. Cred că reușim să venim în sprijinul industriilor respective și reușim ca să menținem locurile de muncă în România, ceea ce este foarte important, și să creștem competitivitatea industriei românești", a susținut ministrul Economiei.
Prim-ministrul Orban declarase anterior că a discutat cu miniștrii Economiei și Finanțelor despre introducerea unei scheme de ajutor de stat pentru companiile care au avut de suferit de pe urma Ordonanței de Urgență nr. 114/2018 (OUG 114), prin creșterea prețului la energie electrică sau la gazul metan. Premierul susține că altfel ar fi în pericol locurile de muncă a sute de mii de români.
Prim-ministrul a afirmat că, pentru a-și menține profitabilitatea, companiile producătoare au mărit prețul către companii, iar la ora actuală au fost afectate toate companiile în care, în structura costurilor, costul cu energie electrică sau cu gazul metan au o pondere semnificativă. Orban a dat ca exemplu siderurgia sau petrochimia, unde prețurile sunt aproape duble, la gaz natural sau electricitate, față de prețurile din Germania.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Curtea Constituțională poate decide liberalizarea completă și imediată a pieței de energieInstiuirea unei astfel de scheme de ajutor de stat a fost a avută în vedere și de Guvernul Dăncilă, care a aprobat constituirea unei comisii interministeriale pentru stabilirea schemei de compensare pentru certificatele de emisii de dioxid de carbon.
Miza este eliminarea plafonului de 68 lei/MWh în ceea ce privește prețul cu care producătorii interni vând furnizorilor gazele destinate consumului clienților casnici și CET-urilor care produc căldură pentru populație, dar și recunoașterea integrală, pentru furnizori, în prețul final de furnizare către clienții casnici aprobat de ANRE, a costurilor cu achiziția gazelor.
CITEȘTE ȘI Discret: ANRE s-a pregătit pentru abrogarea suprataxei de 2% din energie și gaze. După atenționările Profit.ro, Orban a atacat direct ANREDe asemenea, scumpirea exponențială a prețului certificatelor de emisiii de gaze cu efect de seră, a căror achiziție este obligatorie în baza legislației europene și naționale, creează probleme financiare foarte mari atât producătorilor de energie din combustibili fosili convenționali, în primul rând celor care folosesc cărbune, dar și marilor consumatori industriali de energie.