Situație complicată la ANAF - Sute de angajați Antifraudă au câștigat în instanță reîntregirea sporului de risc și sunt plătiți mai bine față de colegii lor. În acest timp, ministerele analizează situația sporurilor din sectorul bugetar

Situație complicată la ANAF - Sute de angajați Antifraudă au câștigat în instanță reîntregirea sporului de risc și sunt plătiți mai bine față de colegii lor. În acest timp, ministerele analizează situația sporurilor din sectorul bugetar
scris 28 ian 2021

Peste 30% din cei aproximativ 1.000 de inspectori Antifraudă au câștigat în ultimii ani, în instanță, reîntregirea la nivelul de 25% din salariul brut a sporului pentru risc și solicitare neuropsihică, diminuat la 5% la începutul anului 2017. În plus, aceștia au obținut și plata din urmă a diferențelor, la nivelul a câteva zeci de mii de lei pentru fiecare angajat, pe care ANAF le plătește în tranșe anuale în termen de cinci ani, potrivit liderilor SindFISC, sindicat al angajaților din Finanțe și ANAF. SindFISC a semnalat în decembrie situația conducerii ANAF, solicitând remedierea acesteia.

INTERVIU Aurel Nețin, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Aurel Nețin, despre premium în business
Urmărește-ne și pe Google News

Un număr important de dosare se află încă în instanță.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În acest timp, Guvernul analizează situația tuturor sporurilor din administrația centrală, dar situația de la Antifraudă este un semnal că decizii luate fără o bază legală solidă produc mai multe pagube decât economii. În trecut, și alte categorii de bugetari au recâștigat în instanță drepturi salariale pierdute ca urmare a unor tăieri de costuri, cum au fost cele din perioada crizei.

În martie 2017, președintele ANAF de la momentul respectiv, Bogdan Nicolae Stan, a stabilit prin ordin de președinte ANAF un nou nivel al sporului, de 5%, față de 25% anterior. Motivul era că ANAF nu primise suficienți bani prin bugetul pentru anul respectiv.

De la afaceri de 50.000 la 4 milioane de euro, prin vânzarea online CITEȘTE ȘI De la afaceri de 50.000 la 4 milioane de euro, prin vânzarea online

Deși premierul de la acel moment, Sorin Grindeanu, a promis revenirea la nivelul de 25% la rectificarea bugetară din acel an, acest lucru nu s-a mai întmplat.

În martie 2018, tribunalul Suceava, respectiv Curtea de Apel Suceava, a anulat definitiv ordinul 835 din 2017 al președintelui ANAF, prin care se lua decizia încetării aplicării unui ordin anterior, care stabilea sporul la 25%.

Standardul de CV pentru pozițiile de conducere CITEȘTE ȘI Standardul de CV pentru pozițiile de conducere

"Ulterior deciziei justiției, SindFISC a acționat în instanță angajatorul ANAF solicitându-i să plătească diferența de 20% drepturi salariale aplicate la salariul de bază brut lunar începând cu data de 1 martie 2017 constând în diferenta neacordată aferentă sporului de risc și suprasolicitare neuropsihică. Au fost cîștigate sume restante de câteva zeci de mii lei pentru fiecare angajat , sume care vor fi plătite în tranșe anuale în cinci ani, conform legii. De asemenea, începând cu rămânerea definitivă a acțiunilor se acordă pentru prezent și viitor 20% la salariul de bază. Au câștigat prin SindFISC sau individual (sunt și astfel de cazuri) peste 30% dintre angajati, un număr important de dosare fiind inca pe rolul instanțelor. Sunt, de asemenea, și câteva dosare pierdute definitiv", a declarat, pentru Profit.ro, Liviu Toader, președinte SindFISC.

Potrivit acestuia, o parte mare a angajaților Antifraudă, la același salariu de bază, primesc cu până la 1.500 de lei lunar mai mult decât colegii lor care, fie sunt încă în instanță, fie au pierdut, fie nu au acționat încă.

Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibrid CITEȘTE ȘI Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibrid

"SindFISC a semnalat conducerii ANAF aceasta situație, solicitând măsuri reparatorii, nu am primit încă răspuns. Cauza se află în lucru și la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării unde suntem în etapa de reprezentare. ANAF și Ministerul Finanțelor trebuie să repare această situație, în care unii angajați primesc mai mulți bani față de colegii lor care s-au adresat deja instanței. Legea salarizării și legislația salarială incidentă a fost prost concepută, a dat naștere la diverse interpretări neunitare atât din partea angajatorilor cât și a diferitelor instanțe de judecată, creând disconfort, frustrări și un climat neprielnic în rândul angajaților", spune Liviu Toader.

Premierul Florin Cîțu a transmis recent că în administrație are loc o analiză a sporurilor acordate angajaților, pentru a elimina situațiile în care nu se impune acordarea sporurilor respective. Măsura este văzută ca una care poate aduce economii importante la bugetul statului, în contextul în care criza cauzată de pandemia de coronavirus a afectat economia și veniturile la bugetul statului, în timp ce cheltuielile au crescut.

viewscnt
Afla mai multe despre
antifrauda
anaf
sindfisc