Creșterea salarizării în administrația publică centrală și locală din ultimii 4 ani nu este sustenabilă și numai alocarea de resurse bugetare pentru investiții poate menține actualul nivel de salarizare în sectorul public, a declarat miercuri premierul Cîțu, care a solicitat autorităților măsuri "de corectare" a acestei tendințe de majorare a cheltuielilor cu personalul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Întrebat ce se întâmplă cu analiza promisă cu privire la Legea salarizării în sistemul public, premierul Cîțu arată acum că au fost făcute mai multe analize și în cazul administrație locale și a celei centrale, iar acestea trebuie să vină cu măsuri de corectare a tendinței de majorare a cheltuieililor cu personalul.
”Evoluția - nu numai a salariilor, sporuri - cheltuielilor cu personalul din administrația locală și din administrația centrală din ultimii 4 ani nu este sustenabilă, nu ne putem permite așa ceva și atunci mă aștept de la administrațiile locale (și centrale) responsabile să vină cu măsuri care să corecteze această tendință”, a declarat Florin Cîțu.
Acesta a subliniat că în 2020, sectorul bugetar a avut în România o creștere medie a veniturilor cu 8%, în timp ce media UE a fost de 3%.
Premierul a arătat că o astfel de creștere nu este sustenabilă și nu va putea fi menținută decât prin alocarea resurselor bugetare către investiții.
CITEȘTE ȘI European Food&Drink pășește în 2021 fără datorii la bugetele de stat. Contribuții achitate în ultimul an de peste 110 milioane de euro”Numai creșterea economică, și acesta este semnalul pentru toți angajații din sectorul public, doar dacă avem creștere economică sustenabilă putem să susținem nivelul actual de salarizare. Fără o creștere economică sustenabilă și fără investiții pe termen mediu și scurt, nu avem cum să susținem acest nivel al salarizării. (..) Ceea ce s-a întâmplat în ultimii 4 ani nu este sustenabil pe termen lung, având în vedere potențialul nostru de dezvoltare și având în vedere că avem nevoie de resurse pentru investiții”, a spus Cîțu.