Guvernul României a acordat economiei, în 2020, cel mai redus sprijin dintre țările din Europa Centrală și de Est, aproximativ 4% din PIB, potrivit unui raport al agenției de rating Moody's, care analizează 8 state din Europa Centrală și de Est, respectiv România, Bulgaria, Croația, Slovenia, Slovacia, Polonia, Ungaria și Cehia. Cehia este statul care a acordat economiei cel mai puternic sprijin fiscal, de peste 20% din PIB, relevă raportul, analizat de Profit.ro. România are și cea mai slabă situație financiară dintre cele opt țări analizate. Ratingul României este la același nivel cu cel al Ungariei, pe ultima treaptă recomandată investitorilor, dar în timp ce Ungaria are perspectivă pozitivă, de îmbunătățire a ratingului, România are perspectivă de înrăutățire, fiind singura țară, din regiune, în cazul căreia a fost luată anul trecut o măsură negativă.
În cazul României, mai mult de jumătate din sprijinul acordat de guvern a venit sub forma unor măsuri directe și amânări/scutiri la plata unor taxe, iar restul ca garanții guvernamentale. Ponderile în PIB au fost calculate de Moody's raportat la PIB din 2019.
Situația bugetului României era încă din 2019 destul de dificilă, România fiind singurul stat UE împotriva căruia Comisia Europeană a declanșat procedura de deficit excesiv, chiar dacă aceasta este, în prezent, suspendată. În timp ce România a avut anul trecut un deficit bugetar de 4,6%, multe țări UE erau chair pe excedent, deci într-o poziție mult mai bună să sprijine economia. Totodată, statul român are printre cele mai mici venituri la buget din UE, calculate ca pondere în PIB, iar mare parte a acestora se duc pe salariile angajaților de la stat și cheltuieli de asistență socială, în principal pensii. În vremuri de criză, veniturile sunt afectate, iar cheltuielile rigide nu pot fi reduse, astfel că statul are un spațiu mic pentru a realoca fonduri către alte măsuri, cum ar fi combaterea crizei.
Diferența dintre procentajul Moody's și cel al FMI vine, cel mai probabil, din metodologia de calcul, inclusiv ca urmare a raportării, în cazul Moody's la PIB al anului 2019.
Ratingul României - cea mai slabă situație dintre cele opt țări
Moody's notează că impactul economic al epidemiei de coronavirus pare să fi fost în Europa Centrală și de Est mai temperat comparativ cu restul UE. Agenția de evaluare financiară a îmbunătățit ratingurile a trei țări anul trecut, Croația, Bulgaria și Slovenia, în timp ce în cazul Ungariei
CITEȘTE ȘI Ce este un Marketplace și cum poți să vinzi online"Schimbarea perspectivei de rating a României de la stabilă la negativă a fost singura măsură negativă luată în 2020 în regiune în privința unui rating suveran, determinată de evoluția bonității țării. am schimbat perspectiva la negativ în aprilie pentru a reflecta o înrăutățire a situației finanțelor țării agravată de majorarea obligațiilor privind pensiile și de o deteriorare a poziției externe a țării", potrivit Moody's.