Proiectul de buget care i-a fost prezentat premierului Dacian Cioloș de fosta guvernare impune Fiscului să colecteze anul viitor 195 miliarde lei, șeful ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, avizând documentul cu obiecții, pe motiv că estimarea de încasări nu ia în calcul impactul măsurilor de relaxare fiscală deja introduse și continuate anul viitor, și atenționând că veniturile care i-au fost cerute sunt supraestimate cu 5-7 miliarde lei.
Pentru anul viitor, fosta guvernare a calculat venituri totale de 227,3 miliarde lei, cu 9 miliarde lei mai puțin decât în acest an, pe fondul măsurilor de relaxare fiscală incluse în noul Cod Fiscal, din care 195 miliarde lei au fost puse în sarcina Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).
Surse ministeriale au declarat pentru Profit.ro că președintele ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, a avizat proiectul de buget, dar cu obiecția că "veniturile estimate au fost insuficient fundamentate și necorelate cu măsurile legislative".
Conducerea ANAF apreciază că estimarea de venituri ia în calcul impactul măsurilor de relaxare fiscală aplicate începând cu anul viitor, precum reducerea TVA la 20%, dar nu ține cont și de impactul măsurilor aplicate din acest an și care vor fi resimțite și în 2016, precum TVA de 9% la alimente, neimpozitarea profitului reinvestit sau diminuarea "taxei pe stâlp".
În aceste condiții, ANAF a calculat că veniturile care sunt programate pentru colectare au fost supraestimate cu 5-7 miliarde lei.
Profit. ro a relatat recent că ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, i-a prezentat prim-ministrului desemnat Dacian Cioloș o schiță de buget pentru anul viitor cu un deficit bugetar de 3% din PIB pe ESA și 2,9% din PIB pe cash, care include majorarea cu 10% a salariilor pentru bugetari, dar ridicând și planul de încasări impus ANAF pentru a crea spațiul necesar acestei majorări salariale.