Profitul reinvestit în construcții agricole, precum silozuri sau spații pentru creșterea animalelor, în mijloace de transport de persoane sau de mărfuri, dar și în utilaje agricole ar putea fi scutit de impozit, conform unui proiect de modificare a Codului fiscal.
Scutirea este propusă de liberali care susțin că ”economia are nevoie de măsuri urgente de stabilizare şi sprijin pentru relansare”.
CITEȘTE ȘI Modificare avizată la Legea contabilității: Angajatorii scapă de o corvoadăInițiatorii proiectului citează analize ale Băncii Naţionale a României şi ale unor rapoarte ale Comisiei Europene, potrivit cărora mediul economic din România este foarte slab capitalizat, având o productivitate generală a muncii sub potenţial.
”Acest lucru este cauzat, în principal, de faptul că operatorii economici români nu dispun de resurse financiare suficiente pentru a achiziţiona mijloace fixe eficiente, care să genereze costuri reduse şi producţii superioare. În cea mai mare parte, întreprinderile mici şi mijlocii utilizează echipamente şi maşini uzate fizic şi moral, achiziţionate, de regulă, din spaţiul comunitar, după o îndelungă utilizare în alte state şi după ce acele echipamente şi-au depăşit durata de viaţă. Mai mult decât atât, generaţiile învechite sunt şi mari consumatoare de energie sau combustibili, lucru care afectează puternic competitivitatea produselor fabricate în România. De asemenea. România, atât prin mecanismul european pentru redresare şi rezilienţă, cât şi prin politicile asumate pe componentă ecologică a Uniunii Europene, trebuie să reducă într-un timp foarte scurt emisiile şi echipamentele puternic poluante”, își argumentează liberalii propunerea.
Aceștia mai arată că agricultura manifestă şi ea acelaşi deficit de capitalizare: lipsa unor construcţii specifice activităţilor zootehnice, lipsa depozitelor, silozurilor, serelor, solariilor etc.
”Ca efect, producţiile sunt limitate şi insuficiente pentru a acoperi cererea internă de produse alimentare, lucru care se reflectă de peste 10 ani într-un profund dezechilibru al balanţei comerciale a României chiar pe componenta produse agricole şi agro-alimentare”, mai arată autorii proiectului.
Prin urmare, proiectul de modificare a Codului fiscal prevede scutirea de impozit a profitului reinvestit pentru următoarele mijloace fixe din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe:
- Construcţii agricole, în scopul stimulării construirii de silozuri pentru depozitarea şi conservarea cerealelor, construcţii pentru creşterea animalelor şi păsărilor, padocuri etc;
- Mijloace de transport auto, feroviar, naval, aerian, inclusiv a utilajelor şi instalaţiilor de transport şi ridicat, în scopul înnoirii parcului auto din domeniul transportului de persoane şi mărfuri, precum şi a parcului auto şi al utilajelor folosite în producţia agricolă.
Liberalii susțin că propunerea are un impact bugetar pozitiv pe termen lung deoarece ar stimula operatorii economici să facă investiţii productive şi să genereze profituri impozabile mai mari și, totodată, ar creşte productivitatea muncii şi competitivitatea operatorilor economici români.
În scopul ”atenuării impactului bugetar pe termen scurt”, inițiatorii propun ca scutirea fiscală propusă să intre în vigoare începând cu anul următor publicării eventualei noi legi în Monitorul Oficial.