Inspectorii ANAF vor fi obligați să asigure firmelor nu doar posibilitatea de a-și exprima punctul de vedere cu privire la faptele constatate de aceștia, ci să ofere și consiliere în remedierea eventualelor nereguli. În lipsa acestei consilieri și a unei termen de remediere, de maximum 10 zile, sancțiunile dispuse vor fi anulate.
Conform legislației actuale, înaintea unei decizii în cazul unui control, organul fiscal este obligat să asigure posibilitatea exprimării punctului de vedere cu privire la faptele și împrejurările relevante în luarea deciziei.
Mai mult, excepția lipsei audierii poate fi invocată de contribuabil în formularea contestației cu privire la sancțiunea dispusă de inspectorul ANAF.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Un proiect de lege intrat recent în discuția Parlamentului, propune ca pe, lângă audiere, inspectorii fiscali să ofere firmelor și consiliere în vederea remedierii neregulilor constatate cu prilejul diverselor controale.
“Colectarea taxelor și impozitelor la bugetul general consolidat, de către organele fiscale, trebuie să se facă urmând principiul preventiv, nu punitiv. Toate autoritățile statului trebuie să aibă un rol de consiliere și de ajutor, nu să pună piedici pentru fiecare antreprenor”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Potrivit acesteia, rolul preventiv, de consiliere, al organelor fiscale este prezent în legislația mai multor state europene.
CITEȘTE ȘI Amenzi triplate marilor magazine pentru vânzarea alimentelor expirate – proiectProiectul de lege propune ca în Codul de Procedură Fiscală să fie introdus un nou articol, privind “dreptul de consiliere (îndrumare)”.
Articolul stabilește că “organele fiscale au obligația ca, de la derularea inspecției fiscale și până la aplicarea sancțiunii, să consilieze contribuabilii în vederea remedierii aspectelor neconforme”.
În scopul realizării consilierii, organul de control va încheia un proces verbal, în care vor trebuie menționate aspectele neconforme și stabilite “termene de remediere”.
După întocmirea procesului verbal, controlul va fi reluat într-un interval de timp ce nu poate fi mai mic de 10 zile.
“Sancțiunile și oricare alte dispoziții obligatorii înscrise în actul de control sunt nule de drept dacă s-au dispus fără întocmirea procesului verbal prealabil, cu acordarea termenului de remediere”, propune inițiativa legislativă.
Vor fi scutite, însă, de la procedura consilierii organele fiscale care pot efectua un control inopinat precum și situațiile în care sunt sesizate sau constatate fapte flagrante.