SAF-T va debuta cu întârziere foarte mare. ANAF va da drumul sistemului pilot pentru marii contribuabili la finele anului 2020, deși atunci trebuia să fie gata pentru toate firmele

SAF-T va debuta cu întârziere foarte mare. ANAF va da drumul sistemului pilot pentru marii contribuabili la finele anului 2020, deși atunci trebuia să fie gata pentru toate firmele
scris 27 nov 2019

ANAF va introduce abia la finele anului 2020, în regim pilot, pentru marii contribuabili sistemul informatic SAF-T, un tip de fișier utilizat de administrațiile fiscale moderne în comunicarea cu firmele, a anunțat președintele ANAF, Mirela Călugăreanu. Întârzierea este foarte mare, în contextul în care, în iunie anul acesta, Călugăreanu promitea lansarea progamului-pilot "în perioada imediat următoare", iar proiectul de implementare a SAF-T, cofinanțat din fonduri UE, după cum a scris Profit.ro aici, prevede pentru finele anului următor implementarea SAF-T pentru toate firmele din România, nu doar în sistem pilot. De asemenea, persoane informate în privința planurilor ANAF afirmau, în această vară, că obiectivul Fiscului este să lanseze SAF-T pilot pentru cele circa 3.000 cele mai mari firme din România la început de 2020.

"În privința SAF-T, ca țintă pentru a deveni operațional avem finalul anului următor în sistem pilot pentru marii contribuabili", a declarat însă, astăzi, președintele ANAF, Mirela Călugăreanu la o conferință organizată de Cursdeguvernare.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Introducerea SAF-T ar simplifica mult relația firmelor cu ANAF, întrucât ANAF ar putea face unele verificări electronic, fără să mai fie nevoie să trimită oameni în control la firme. În urma acestor verificări preliminare de la distanță, ANAF ar putea lămuri rapid unele neclarități și să restrângă astfel numărul de firme la care trebuie să meargă în control, eliminând astfel o parte din controale. Introducerea SAF-T a fost anunțată ca intenție în mai multe rânduri de-a lungul anilor, dar fără demersuri concrete, și a fost cerută "cât mai grabnic" de mediul de afaceri și de consultanții fiscali.

ULTIMA ORĂ Guvernul ia în calcul angajarea răspunderii în Parlament pentru modificarea OUG 114. \ CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul ia în calcul angajarea răspunderii în Parlament pentru modificarea OUG 114. "Este un act normativ criminal, gazul și energia electrică sunt la preț aproape dublu față de cel din Germania."

Introducerea SAF-T ca pilot pentru marii contribuabili a fost anunțată de Călugăreanu la preluarea funcției de președinte ANAF la începutul lunii iunie, ca parte a unui set mai amplu de măsuri pentru îmbunătățirea activității Fiscului.

"În perioada imediat următoare dorim să implementăm în sistem pilot pentru marii contribuabili un instrument standard de schimb de informații între autoritatea fiscală și contribuabili. Acest sistem de lucru este consacrat la nivelul OECD sub denumiea SAF-T, ceea ce înseamnă fișierul standard de audit", declara Mirela Călugăreanu pe 3 iunie anul acesta.

Tot în luna iunie, Profit.ro a scris, citând un document al ANAF, că Fiscul urmează să introducă până la finele anului 2020, pentru toți operatorii economici, SAF-T (fișier standard internațional de audit). ANAF a accesat fonduri UE pentru acest proiect, astfel că din valoarea totală de 84,7 milioane lei (cca 18 milioane euro), 71,1 milioane lei (cca 15 milioane euro) sunt fonduri nerambursabile UE, iar 13,57 milioane lei (cca 3 milioane euro) reprezintă cofinanțare adusă de ANAF.

Proiectul cu fonduri UE are termen de începere decembrie 2018 și termen de finalizare, pentru toate firmele, în 24 de luni, adică decembrie 2020.

Documentul cu proiectul din fonduri europene este disponibil aici

În august, Daniel Anghel, partener și lider al departamentului de taxe și consultanță juridică, PwC România, a declarat pentru Profit.ro că ANAF se pregătește să lanseze, la începutul anului 2020, SAF-T, urmând ca licitația pentru infrastructura IT să fie programată pentru toamna acestui an.

"Au un grup de lucru care pregătește SAF-T și vor să lansesze licitația pentru infrastructura IT în această toamnă, astfel încât la începutul anului următor să fie funcțional. Pilot, pentru mari contribuabili", a spus Anghel la momentul respectiv.

Florin Cîțu: Menținem majorarea pensiilor în 2020. Vom veni cu un set de măsuri în contrapartidă cu creșterea cheltuielilor bugetare, să ținem deficitul cât mai aproape de 3% CITEȘTE ȘI Florin Cîțu: Menținem majorarea pensiilor în 2020. Vom veni cu un set de măsuri în contrapartidă cu creșterea cheltuielilor bugetare, să ținem deficitul cât mai aproape de 3%

Proiectul a fost, însă, întârziat, iar apelul pentru primirea de oferte lansat recent de ANAF, nu de Ministerul Finanțelor sau CNIF, are ca termen data de 17 decembrie. Centrul Național pentru Inbformații Financiare (CNIF) administrează infrastructura informatică a Ministerului Finanțelor și agențiilor subordonate ministerului, inclusiv ANAF.

Având în vedere acest termen, era clar că SAF-T pilot pentru marii contribuabili nu poate debuta la începutul anului 2020, dar împingerea lansării proiectului la finele lui 2020 reprezintă o întârziere foarte mare.

Profit.ro privind a scris pe 13 noiembrie că ANAF a lansat licitația pentru SAF-T.

viewscnt
Afla mai multe despre
saf-t
anaf
fonduri ue
program pilot