România, printre cele nouă țări din Europa Centrală și Est cu creșteri ale insolvențelor

România, printre cele nouă țări din Europa Centrală și Est cu creșteri ale insolvențelor
scris 9 oct 2018

Numărul global al insolvențelor a crescut cu 6,4% în 2017, în Europa Centrală și de Est, nouă țări raportând un volum mai ridicat al firmelor care au recurs la acest demers: Croația, Estonia, Ungaria, Lituania, Polonia, România, Rusia, Serbia și Slovenia.

Este o inversare a tendinței din ultimii ani, când a fost semnalată o scădere de -6%, în 2016, după un declin de -14% în 2015, arată datele unui raport Cofface.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimentele Deloitte: Pentru afaceri conectate cu noutățile fiscale CITEȘTE ȘI Evenimentele Deloitte: Pentru afaceri conectate cu noutățile fiscale

În cursul anului, nouă țări au raportat un volum mai ridicat al insolvențelor - Croația, Estonia, Ungaria, Lituania, Polonia, România, Rusia, Serbia și Slovenia, în timp ce doar cinci țări au înregistrat o scădere - Bulgaria, Republica Cehă, Letonia, Slovacia și Ucraina.

Defalcarea regională arată o mare varietate a dinamicii, de la un declin al insolvențelor de 27,1% în Slovacia și de 26% în Republica Cehă, la creșteri ușoare de 2,4% în Estonia și 2,5% în România și chiar de 40,1% în Croația. Țările au menționat câteva motive comune pentru deteriorarea lichidităților companiilor, ceea ce a dus, în unele cazuri, la insolvențe.

Câștigul salarial mediu net a încetinit în august CITEȘTE ȘI Câștigul salarial mediu net a încetinit în august

"Utilizarea ridicată a capacității și cererea solidă au încurajat companiile să își extindă afacerile. În plus, perioadele pozitive din economie au impulsionat înființarea de noi companii, în ciuda nivelului ridicat al concurenței care prevalează într-un număr de sectoare. Companiile au înregistrat frecvent creșteri ale cifrei de afaceri și evoluții mai mici ale profiturilor. Profiturile au fost constrânse de costurile tot mai mari, inclusiv cu salariul și materiile prime - confirmate în accelerarea indicilor prețului de producție", a declarat Grzegorz Sielewicz, economist regional Coface pentru Europa Centrală și de Est.

În plus, dificultatea în ocuparea posturilor vacante a devenit un obstacol major pentru companiile din Europa Centrală și de Est în activitatea și potențiala lor extindere. Companiile au raportat mai frecvent această problemă decât nesiguranța legată de cererea pentru produsele și serviciile lor, conform sondajelor Eurostat. În concluzie, accelerarea economică nu este singurul factor care afectează lichiditatea sectorului de afaceri a regiunii.

"Pentru 2018 și 2019, Coface prognozează creșteri continue ale numărului de insolvențe în regiune. Acest lucru confirmă sfârșitul unui ciclu economic în Europa Centrală și de Est. În 2018, vom vedea o creștere a numărului mediu a insolvențelor cu +10,4%, mai multe țări înregistrând o evoluție a procedurilor. Polonia este de așteptat să aibă o creștere a insolvențelor companiilor și a procedurilor de restructurare cu +20,2%. Serbia și Slovacia, pe de altă parte, vor experimenta o contracție a numărului acestora. Creșterea economică mai slabă va fi un factor care va contribui la impulsionarea insolvențelor din ECE cu +15,5% în 2019", a declarat Declan Daly, CEO Coface pentru Europa Centrală și de Est.

În România, noile reguli de insolvență au fost publicate în Monitorul Oficial miercuri și sunt valabile, forma finală fiind ușor modificată față de ultima variantă avansată și incluzând noi prevederi, precum începerea executării silite pentru datorii acumulate în perioada de insolvență cu o vechime mai mare de 60 de zile.

viewscnt
Afla mai multe despre
insolventa
coface