România este singurul stat din UE care nu acordă băncilor posibilitatea de a-și deduce în nicio situație integral pierderile rezultate din vânzarea de credite neperformante, reiese dintr-un studiu realizat de Deloitte la solicitarea Asociației Române a Băncilor. Schimbarea legislației din România va cauza costuri fiscale mai mari băncilor la vânzarea de neperformante, iar în anumite situații, costurile vor depăși prețul de vânzare și vor pune tranzacțiile sub semnul întrebării, a avertizat Dan Bădin, partener coordonator Servicii Fiscale și Juridice, Deloitte România.
Deloitte a realizat, la solicitarea Asociației Române a Băncilor, un studiu în care a analizat tratamentul fiscal privind vânzarea creanțelor și recuperarea pierderilor fiscale de către instituțiile de credit.
Referitor la regimul fiscal al pierderilor înregistrate ca urmare a vânzării de credite neperformante, principalele constatări ale studiului referitoare la celelalte state membre UE sunt:
- 22 de state membre acordă deductibilitate integrală la calculul impozitului pe profit pentru pierderile înregistrate de către instituțiile de credit ca urmare a vânzării de creanțe rezultate din credite neperformante
- Alte 3 state membre, respectiv Cehia, Slovacia, Polonia impun anumite limitări, dar acordă și posibilitatea deducerii integrale în anumite condiții
- Grecia acordă deductibilitate integrală, dar ulterioară momentului vânzării, iar Lituania pe baza unei soluții fiscale anticipate sau opinii ale autorităților fiscale
"Analizând comparativ regulile fiscale aplicate de fiecare stat membru UE în cazul vânzărilor de creanțe, studiul arată că majoritatea țărilor acordă deductibilitate integrală pentru pierderi. Anumite state impun limitări, iar în anumite condiții dau și posibilitatea deductibilității integrale. Modificarea regulilor fiscale din legislația românească începând din 2018 va avea ca efect majorarea costurilor fiscale în cazul cesionării creanțelor. În anumite situații, costurile vor depăși prețul de vânzare și vor pune tranzacțiile sub semnul întrebării", a spus Dan Bădin.
CITEȘTE ȘI BNR pregătește noi observații la proiectul de lege privind plafonarea dobânzilor la credite, după ce anterior a susținut că nu este aplicat la bănciRegimul fiscal aplicabil în România din 2018
Regimul fiscal al deductibilității creanțelor înstrăinate a fost modificat de la 1 ianuarie 2018, inițial prin OG 25/2017 și, ulterior, prin legea 72/2018 de aprobare a acestei ordonanțe, publicată pe 23 martie 2018.
Conform legii, deductibilitatea este plafonată la 30% din valoarea pierderii nete care reprezintă diferența dintre prețul de vânzare și valoarea creanței vândute. Instituțiile financiare vor datora impozitul asupra a 70% din diferența dintre prețul de vânzare și valoarea creanțelor scoase din conturile bilanțiere și înstrăinate. În cazul specific al tranzacțiilor cu creanțe neperformante scoase în afara bilanțului, instituțiile financiare datorează impozitul asupra sumei pe care o încasează de la cumpărător și asupra a 70% din diferența dintre valoarea creanței vândute și prețul de vânzare al acesteia.
"Studiul comparativ la nivelul Uniunii Europene. Tratamentul fiscal privind vânzarea de creanțe” a fost realizat pe baza informațiilor primite de la firmele din rețeaua din Deloitte din celelalte state membre UE, valabile în 2017 și reprezintă o analiză orientativă.
Exemple din statele UE
Deductibilitate integrală
În prezent, există 22 state membre UE care acordă deductibilitate în integralitate din prisma impozitului pe profit în cazul vânzării de către instituțiile de credit a creanțelor asupra clienților ca urmare a creditelor acordate. Aceste state membre sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Danemarca, Estonia, Franța, Finlanda, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovenia, Spania, Suedia și Marea Britanie.
Deductibilitatea pierderilor este condiționată de respectarea regulilor prețurilor de transfer din fiecare jurisdicție, precum și a regulilor de anti-abuz a legislației fiscale, așa cum sunt implementate în fiecare jurisdicție.
În cazul Letoniei, deductibilitatea pierderii este acordată dacă vânzarea nu are loc către o țară inclusă pe lista „black list” din Letonia.
Deductibilitate limitată
Cehia
În Cehia, cheltuiala reprezentând valoarea creanțelor înstrăinate este deductibilă fiscal până la concurența venitului obținut din vânzare. Acest din urmă venit/plafon poate fi majorat cu valoarea provizioanelor deductibile fiscal constituite pentru creanțele înstrăinate sau, în cazul creanțelor vândute înainte scadenței, cu discount-ul atribuibil perioadei rămase până la scadență.
Astfel, diferența de cost între valoarea nominală și suma dintre prețul vânzării și valoarea provizionului deductibil fiscal sau valoarea discount-ului atribuibil perioadei râmase până la scadență va fi nedeductibilă la calculul impozitului pe profit.
Slovacia
Potrivit legislației fiscale din Slovacia, deductibilitatea pierderilor rezultate ca urmare a vânzării de creanțe asupra clienților este limitată la nivelul instituțiilor de credit, după cum urmează:
- până la nivelul sumei primite în urma vânzării; sau
- până la nivelul maxim al provizionului ce ar fi putut sa fie constituit și considerat deductibil fiscal potrivit legislației fiscale din Slovacia (care poate fi diferit de provizionul efectiv înregistrat și deductibil fiscal).
Deductibilitate condiționată
Lituania
În general, pierderile înregistrate ca urmare a vânzării de creanțe sunt nedeductibile la calculul impozitului pe profit. Totuși, în cazul creanțelor provizionate potrivit legislației specifice instituțiilor de credit, contribuabilii lituanieni pot solicita o soluție fiscală anticipată sau o opinie de la autoritățile fiscale lituaniene în vederea stabilirii deductibilității din prisma impozitului pe profit a pierderii rezultate în urma vânzării acestor creanțe.
Polonia
Potrivit legislației fiscale din Polonia, pierderile înregistrate de către instituțiile de credit ca urmare a vânzării de creanțe asupra clienților din creditele acordate sunt, în general, nedeductibile la calculul impozitului pe profit.
Cu toate acestea, dacă creanțele sunt vândute către un fond de securitizare, pierderile pot fi deductibile din perspectiva impozitului pe profit.
Deductibilitate amânată
Grecia
Începând cu anul 2017, deductibilitatea pierderilor înregistrate de către instituțiile de credit este amânată pe 20 de tranșe anuale egale. Acest tratament este aplicabil instituțiilor de credit supervizate de Bank of Greece, care vând creanțe asupra clienților din creditele acordate potrivit legii ce guvernează portofoliile de credite neperformante.
Estonia
Întrucât Estonia nu impozitează profiturile în momentul realizării acestora, ci în momentul distribuirii, indirect, se poate considera cheltuiala privind vânzarea de creanțe ca fiind deductibilă în momentul distribuirii de dividende, întrucât este dedusă în scopul calculării profitului contabil.