Reducere cu până la jumătate a impozitului pe profit pentru firmele care plătesc la timp, ani la rând, datoriile bugetare - proiect

Reducere cu până la jumătate a impozitului pe profit pentru firmele care plătesc la timp, ani la rând, datoriile bugetare - proiect
scris 19 oct 2017

Firmele care nu înregistrează debite la bugetul de stat, onorându-și la termen toate obligațiile fiscale, vor beneficia de stimulente fiscale, reprezentând recuperarea până la 50% a impozitului pe profit, prevede un proiect depus spre dezbatere în Parlament.

Argumentul este că, deși prevăd sancțiuni și penalități pentru firmele care nu onorează la termen obligațiile fiscale sau se sustrag, cu bună-știință, de la plata acestora, noul Cod fiscal și noul Cod de procedură fiscală au ignorat sau minimizat un principiu important al politicii fiscale, și anume conformarea fiscală voluntară. 

Urmărește-ne și pe Google News

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

”Potrivit celor mai recente estimări ale organelor fiscale, circa 82% dintre contribuabili, persoane juridice, se conformează fiscal voluntar și își plătesc, înainte de termen toate obligațiile fiscale, deși multe dintre ele au întâmpinat sau chiar întâmpină dificultăți financiare. Chiar dacă procentul poate părea mare, nu trebuie pierdut din vedere că circa 18% înregistrează întârzieri, plătesc penalități și, de multe ori ajung în situația de a acumula debite importante, nesustenabile pe care nu le mai pot onora niciodată, iar bugetul general consolidat se află în situația de a pierde resurse financiare însemnate”, arată inițiatorii proiectului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV Lista neregulilor pentru care firmele vor fi \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lista neregulilor pentru care firmele vor fi "iertate" de amendă la prima constatare, din Legea prevenirii, va fi semnificativ schimbată

Prin urmare, pentru ”contribuabilii care nu înregistrează debite la bugetul general consolidat, iar, în cursul anului fiscal în care s-a înregistrat profitul, și-au onorat la termen toate obligațiile fiscale”, liberalii propun un stimulent care să acționeze progresiv, în funcție de numărul de ani în care persoana juridică impozabilă s-a conformat fiscal voluntar.

Stimulentul fiscal va presupune:

a) recuperarea a 30% din impozitul pe profitul datorat în anul de referință;

b) recuperarea a 40% din impozitul pe profitul datorat pentru al doilea an consecutiv în care contribuabilul îndeplinește criteriul.

c) recuperarea a 50% din impozitul pe profitul datorat pentru al treilea an consecutiv și anii următori, în care contribuabilul îndeplinește criteriul.

Firmele care au beneficiat de stimulentul prevăzut pierd dreptul la această facilitate dacă în anul următor înregistrează întârzieri la plata obligațiilor fiscale.

Comisia de buget din Senat amână discuția pentru split TVA, așteptând Finanțele să decidă ce schimbări va propune CITEȘTE ȘI Comisia de buget din Senat amână discuția pentru split TVA, așteptând Finanțele să decidă ce schimbări va propune

În cazul fuziunii prin absorbție sau a reorganizării, firma este obligată să demonstreze Fiscului că îndeplinește în continuare condițiile.

Inițiatorii propun, de asemenea, ca impozitul pe profit datorat și recuperat să poată fi utilizat numai pentru achiziția de echipamente, programe informatice, realizarea de construcții noi sau extinderea celor existente, extinderea capacităților de producție și formarea profesională a propriilor angajați, ucenici sau elevi și studenți practicanți.

Stimulentele sunt prevăzute atât pentru microîntreprinderi, cât și pentru firmele cărora le este aplicat impozitul specific unor activități.

Plafonul de scutire de TVA solicitat de România a fost aprobat de Bruxelles. Multe firme vor putea evita înregistrarea în scop de TVA până când afacerea se dezvoltă CITEȘTE ȘI Plafonul de scutire de TVA solicitat de România a fost aprobat de Bruxelles. Multe firme vor putea evita înregistrarea în scop de TVA până când afacerea se dezvoltă

Inițiatorii estimează că sistemul acesta de stimulente va conduce la o mai mare conformare fiscală voluntară, iar gradul de conformare poate ajunge ”la peste 90%”.

”De asemenea, prin faptul că legea stipulează expres destinația sumelor provenite din recuperarea impozitului pe profit - exclusiv pentru dezvoltarea afacerii și calificarea personalului - anticipăm efecte de multiplicare în economie si un stimul suplimentar pentru creșterea ofertei interne și, indirect, a Produsului Intern Brut. Prin creșterea conformării fiscale voluntare se vor diminua și cheltuielile administrative ale politicii fiscale, adică a sumelor cheltuite pentru colectarea veniturilor bugetare, aplicarea de sancțiuni sau executări silite, iar cashflow bugetar va deveni mult mai sustenabil. Mai mult decât atât, anticipăm ca, prin implementarea stimulentului, profiturile declarate să crească și, astfel, impactul bugetar să fie chiar pozitiv”, susțin autorii proiectului.

viewscnt
Afla mai multe despre
stimulente
financiar
reducere
impozit
profit
proiect
lege
parlament
liberali