“Nu ar fi rău să scadă contribuțiile sociale, ar ajuta și angajații, și companiile, pentru că acum sunt la niveluri mai mari decât în multe alte state. Pentru astfel de măsuri trebuie, însă, evaluat și impactul bugetar, cât ar costa, care vor fi efectele de runda a doua. În compensarea pierderii de venituri, este necesară reducererea muncii la negru și închiderea acelor zone care reușesc să ocolească fiscalizarea”, a declarat Radu Burnete, pentru Profit.ro.
Directorul executiv al confederației patronale care reunește aproape 2.000 de firme mari și mici, cu peste 330.000 de angajați și o contribuție de circa 26% în PIB, spune că echilibrul bugetar este foarte important într-o perioadă ca aceasta. Bugetul trebuie să susțină cheltuieli suplimentare apărute în context de criză, pierderile de venituri trebuie să fie compensate din alte zone.
“Nu ne dorim creșteri de taxe. Tot ce ne dorim mai puțin acum e să avem o recesiune. Vedem deja că economia frânează foarte brusc, iar această frânare o resimt direct, în activitatea de zi cu zi, și retailerii și celelalte companii din confederația noastră”, arată Radu Burnete.
În opinia sa, măsurile de stimulare a economiei anunțate recent de Ministerul Finanțelor și Guvern pot fi de ajutor în perioada următoare. “Avem nevoie de astfel de măsuri, ele trebuie să poată fi susținute, de aceea și bugetul trebuie să fie unul stabil”, conchide directorul executiv Concordia.
CITEȘTE ȘI Noi criterii de departajare pentru granturile de investiții de până la 1 milion de euro destinate IMM - Măsura 4.1.1.Săptămâna aceasta, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu a anunțat că Executivul va veni cu sprijin pentru companiile afectate de sacțiunile asupra Federației Ruse, dar și cu un mix de măsuri care va privi atât zonele de energie și de combustibil, cât și zona de alimente sau alte produse și bunuri. Tot săptămâna aceasta, a aprobat prin ordonanță de urgență finanțarea a patru noi programe de garantare în domenii prioritare pentru economie: “IMM Prod” - pentru industrializare (garanții de 1,5 miliarde de lei, budget ajutor de stat de 268 mil. lei), “Rural Invest” - pentru finanțarea afacerilor din mediul rural (garanții de 2,5 miliarde de lei, budget ajutor de stat de 530 mil. lei), “Garant Construct” - pentru construcții (garanții de 2,5 miliarde de lei, ajutor de stat de 495 mil. lei) și “Innovation” - pentru invenții și inovații (garanții de 1 miliard de lei, budget ajutor de stat de 214 mil. lei). Schemele implică garanții și granturi, care vor acoperi o parte din costurile de finanțare a creditelor, deblocând accesul la finanțare al firmelor care se confruntă cu deficit de lichidități în contextul actual.
Confederația Patronală Concordia reprezintă 14 dintre cele mai importante sectoare ale economiei, fiind partener de dialog social, cu reprezentativitate la nivel national. Este, de asemenea, singura organizație din România embră în BusinessEurope, Organizația Internațională a Angajatorilor (IOE) și Business at OECD (BIAC).