Autovehiculele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și cele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public nu vor mai avea dreptul să circule cu girofar albastru, conform unor modificări legislative pregătite de reprezentanții puterii. Aceștia propun modificarea legii astfel încât folosirea fără drept a girofarului să fie pedpesită complementar și cu suspendarea dreptului de conducere pentru 90 de zile, nu doar cu amendă.
Conform legislației actuale, lumina albastră a girofarului obligă participanții la trafic să acorde prioritate de trecere autovehiculelor cu astfel de semnale de avertizare.
Dreptul de avea girofar albastru revine autovehiculelor aparținând poliției, jandarmeriei, poliției de frontieră, Agenției Naționale de Administrare Fiscală, serviciului de ambulanță sau medicină legală, protecției civile, Ministerului Apărării Naționale, unităților speciale ale Serviciului Român de Informații și ale Serviciului de Protecție și Pază, Administrației Naționale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției, precum și autovehiculelor de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public, atunci când se deplasează în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență.
CITEȘTE ȘI Isărescu sugerează Guvernului să elimine legarea dobânzii creditelor pentru populație de rata Robor, modificând OUG 50/2010Deputații actualei majorități parlamentare au pregătit însă modificarea legilației rutiere astfel încât autovehiculele Fiscului și procurorilor să nu mai aibă dreptul la girofar. Amendamentul aparține deputatului PSD Cătălin Rădulescu, deputatului UDMR Bene Sandor, dar și altor deputați PSD și ALDE din mai multe comisii ale Camerei Deputaților.
CITEȘTE ȘI Scutirea de impozit pe profit a cooperativelor agricole - extinsă cu 5 ani. Plafonul cifrei de afaceri - majorat cu 1 milion de euro
Totodată, deputații propun înăsprirea legislației cu privire la folosirea sau deținerea mijloacelor speciale de avertizare sonoră sau luminoasă fără drept.
Astfel, deţinerea, montarea sau folosirea în circulaţia pe drumurile publice a mijloacelor speciale de avertizare sonoră sau luminoasă pe vehiculele care nu au acest drept vor fi sancționate, pe lângă amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni, și cu sancțiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 zile.
Modificările deputaților din comisii mai trebuie să primească și votul plenului Camerei Deputaților.