Un proiect de lege semnat de mai mulți deputați PSD propune ca pentru infracțiuni de evaziune fiscală, care atrag condamnări la închisoare între 2 și 15 ani, cu posibilitatea majorării, să fie clasat dosarul de urmărire penală sau închisoarea cu executare să fie transformată în condamnare cu suspendare, dacă persoana urmărită penal sau condamnatul achită ori se angajează să acopere integral prejudiciul constatat. Inițiatorul legii este deputatul PSD Cătălin Rădulescu, condamnat la închisoare cu suspendare pentru activități economice incompatibile cu funcția de deputat.
Autorul își justifică inițiativa prin condițiile de detenție și gradul de aglomerare faptul din sistemul judiciar românesc și numeroasele cauze în care România a fost condamnată de instanțele internaționale pentru aceste condiții.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Trebuie avut în vedere că scopul pedepselor este prevenția, reeducarea dar și recuperarea prejudiciilor și nu menținerea unei persoane în detenție, fapt ce atrage și mai multe chetuieli din partea statului. Dacă inculpatul acoperă în totalitate prejudiciul și nu mai execută pedeapsa efectivă cu închisoarea, statul va avea de câștigat de două ori: va recupera prejudiciul creat integral într-un timp relativ scurt și nu va mai efectua cheltuieli cu detenția condamnatului. Astfel, se vor evita situațiile actuale în care statul nu recuperează prejudiciul ori îl recuperează foarte greu și într-un timp îndelungat”, susține autorul legii.
În prezent, potrivit, art. 8 din legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 ani la 10 ani și interzicerea unor drepturi stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat. Conform aceluiași articol, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 5 ani la 15 ani și interzicerea unor drepturi asocierea în vederea săvârșirii faptei menționate anterior.
Dacă prin faptele menționate s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, în echivalentul monedei naționale, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege și limita maximă a acesteia se majorează cu 5 ani, iar dacă prejudiciul este mai mare de 500.000 euro, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege și limita maximă a acesteia se majorează cu 7 ani.
Totodată, potrivit art. 9 din lege, constituie infracțiuni de evaziune fiscală și se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 8 ani și interzicerea unor drepturi: a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile; b) omisiunea, în tot sau în parte, a evidențierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate; c) evidențierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive; d) alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor; e) executarea de evidente contabile duble, folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor; f) sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă ori declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate; g) substituirea, degradarea sau înstrăinarea de către debitor ori de către terțe persoane a bunurilor sechestrate în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală și ale Codului de procedură penală.
CITEȘTE ȘI Puterea vrea să interzică românilor să cumpere mai mult de o mașină second-hand la doi ani. Comercializarea autovehiculelor vechi de import va fi permisă doar firmelorToate aceste infracțiuni sunt avute în vedere de deputații PSD, în scopul anulării pedepselor aferente sau transformării lor în condamnări cu suspendare.
Astfel, susținătorii proiectului prevăd modificarea legii astfel încât, dacă în cursul urmăririi penale inculpatul acoperă integral pretențiile părții civile, se va dispune clasarea cauzei.
Totodată, dacă până la terminarea cercetării judecătorești inculpatul acoperă integral pretențiile părții civile, se va dispune sancțiunea amenzii penale sau efectuarea muncii în folosul comunității pe o perioadă de 6 luni, prevede ptoiectul.
De asemenea, dacă în cursul judecății, până la terminarea cercetării judecătorești, inculpatul își ia angajamentul că va acoperii integral, în termen de 1 an, pretențiile părții civile la care se adaugă dobânda legală, se va dispune sancțiunea de 1 an de închisore cu suspendare. Dacă însă inculpatul își ia angajamentul că va acoperii integral, în termen de 3 ani, pretențiile părții civile la care se adaugă dobânda legală, se va dispune sancțiunea de 3 ani de închisore cu suspendare.
În situația în care condamnatul nu acoperă suma dispusă în termenul stabilit, pedeapsa închisorii cu suspendare se va transforma în pedeapsa închisorii cu executare, mai prevede proiectul.
CITEȘTE ȘI Legea prevenirii a rămas fără neregulile pentru care firmele pot fi scutite de amenzi. UPDATE Parlamentul a adoptat legea fără anexa cu nereguli Cătălin Rădulescu a fost trimis în judecată în aprilie 2014, de procurorii DNA, care l-au acuzat că, în perioada ianuarie 2013 - februarie 2014, s-ar fi ocupat și de administrarea și controlul societății comerciale SC Concordia Con Strade, activitate incompatibilă cu funcția de deputat.
Procurorii l-au mai acuzat pe deputatul PSD că, la 27 august 2013, în cadrul unei întâlniri cu un manager de proiect privind construirea unei parcări pentru un supermarket din Pitești, i-ar fi promis acestuia 10.000 lei. În schimbul banilor, funcționarul ar fi trebuit să semneze procesul verbal de recepție, fără reducerea devizului cu suma de 50.000 de lei pentru lucrările prost executate, conform news.ro.
La finele anului trecut, deputatul a fost condamnat definitiv la un an și șase luni de închisoare cu suspendare.