Proiect CGMB: Pot asigura transport în regim taxi doar transportatorii autorizați cu servicii de dispecerat autorizat PMB

Proiect CGMB: Pot asigura transport în regim taxi doar transportatorii autorizați cu servicii de dispecerat autorizat PMB
scris 19 dec 2017

În București și-ar putea desfășura activitatea de transport în regim taxi doar transportatorii autorizați care au servicii de dispecerat autorizate de municipalitate, iar nerespectarea obligațiilor se sancționează cu amendă între 4.500 și 5.000 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre introdus suplimentar pe ordinea de zi în ședința Consiliului General al Municipiului București (CGMB). Proiectul prevede și reguli pentru șoferi, precum interzicerea refuzării unei curse, ținută adecvată obligatorie, precum și dotarea mașinii cu sistem POS, pentru plata cu cardul.

„Cu toții ne dorim ca cetățenii din București care apelează la taxi să poată merge în condiții de siguranță și confort. Îi respectăm pe bucureșteni și prin prisma hotărârii pe care o vom lua astăzi. Vom avea un proiect care va modifica și va aduce îmbunătățiri: va exista un set de reguli pe care eu le numesc europene care vor trebui respectate. Va fi interzisă refuzarea unei curse sub diferite pretexte și vor fi sancțiuni. Vor fi interzise bonusurile, șoferii sunt obligați să aibă o ținută decentă, să nu fumeze în mașină, să nu dea muzica tare, să nu vorbească la telefon, să nu angajeze cu clientul discuții pe subiecte sensibile care ar putea contraveni porincipiilor clientului. Sunt încă alte elemente care vor duce la securitate și confort. Toți taximetriștii vor fi obligați să poată oferi posibilitatea să plătească cu cardul și toți vor trebui să aibă aplicații, pentru ca orice client să poată solicita taximetrul și online”, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea, la începutul ședinței CGMB, potrivit News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Comisia de transporturi a fost convocată cu mai puțin de jumătate de oră înainte de începerea ședinței pentru aprobarea acestui proiect.

Potrivit acestuia, serviciile de dispecerat vor fi obligatorii pentru toate taxiurile transportatorilor autorizați care își desfășoară activitatea de transport în regim de taxi din București și nu se pot executa decât de dispecerii taxi autorizați de PMB.

De asemenea, șoferii vor mai fi obligați să aibă ținută adecvată, pantaloni, cămașă, sacou, să mențină mașina curată, să îi ajute pe clienți la urcarea și coborârea din autovehicul, dacă i se solicită și să nu refuze transportul persoanei cu mobilitate redusă.

Compania chineză Nio concurează Tesla cu un automobil la jumătate de preț față de Model X CITEȘTE ȘI Compania chineză Nio concurează Tesla cu un automobil la jumătate de preț față de Model X

În cazul nerespectării obligațiilor, amenda se ridică la 4.500 – 5.000 de lei.

„Întrucât ultima modificare a legii taximetriei nu a ținut cont de situația existentă privind utilizarea în mod nelegal a unor variante tehnologice noi de preluare a comenzilor taxi (aplicații informatice, comenzi online) din partea clienților și din partea unor persoane juridice neautorizate ca dispecerate taxi conform legii, iar această activitate a luat o amploare deosebită creând inclusiv o concurență neloială operatorilor dispeceri taxi autorizați, se impune modificarea în regim de urgență a actualului regulament local de taxi”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.

Primarul general a anunțat la începutul lunii decembrie intenția de a modifica regulile de desfășurare a transportului în regim de taxi în Capitală. Gabriela Firea afirma, după o întâlnire cu reprezentanții taximetriștilor, că vor fi interzise toate formele de practicare a taximetriei care nu se încadrează in prevederile legale, aceștia reclamând, printre altele, "concurența neloială practicată prin sistemele de aplicații online ce oferă servicii ilegale de taximetrie". Aceasta în condițiile în care, în mai multe rânduri taximetriștii din București, dar și cei din alte orașe, și-au exprimat nemulțumirea față de serviciul de transport UBER, la sfârșitul lunii noiembrie, în Capitală, zeci de taxiuri mergând în coloană prin zonele aglomerate ale orașului, în semn de protest.

Uber a reacționat atunci spunând că serviciile de carsharing, de taxi și transportul în comun constituie, împreună, soluții care pot duce la reducerea aglomerației, a poluării și pot rezolva problema parcărilor din București. Uber mai spunea că dialogul este cea mai bună cale pentru a oferi bucureștenilor cele mai bune servicii de transport.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxi
primarie