Firmele mai au timp doar cel târziu mâine să negocieze contractele de muncă, termenul scurt fiind acum contestat și politic. Oficiul de Mediere si Arbitraj al Conflictelor Colective de Muncă nu există

Firmele mai au timp doar cel târziu mâine să negocieze contractele de muncă, termenul scurt fiind acum contestat și politic. Oficiul de Mediere si Arbitraj al Conflictelor Colective de Muncă nu există
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 19 dec 2017

Firmele mai au doar cel târziu mâine timp de negocieri cu angajații pentru modificarea contractelor de muncă privind transferul contribuțiilor sociale, în caz contrar riscând amenzi. Simultan, termenul scurt de negociere, de doar 1 lună, introdus de Guvern este pus sub semnul întrebării chiar în Parlament. Aceasta deoarece Legea dialogului social permite 60 de zile calendaristice pentru încheierea contractelor colective, termen care poate fi chiar prelungit. Mai mult, Oficiul de Mediere si Arbitraj al Conflictelor Colective de Muncă, care trebuia format din 2011, nu este înființat nici astăzi.

La jumătatea lunii noiembrie, după ce a decis transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat începând cu anul viitor, Guvernul a introdus discret, cum a anunțat atunci în premieră Profit.ro, o serie de obligații pentru angajatori.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, a fost decis atunci că inițierea și derularea negocierii colective, în unitățile în care nu există încheiat un contract/ acord colectiv de muncă, sunt obligatorii pentru punerea în aplicare a noilor modificări ale Codului Fiscal, în celelalte unități fiind obligatorie, de asemenea, negocierea colectivă a actelor adiționale la contractele și acordurile colective de muncă în vigoare. Negocierile trebuie inițiate și derulate de toate firmele în intervalul 20 noiembrie-20 decembrie 2017.

Noile prevederi afectează toate IMM-urile, reclamă parlamentari

Prin derogare de la dispozițiile Legii dialogului social, care stabilește că ”negocierea colectivă este obligatorie numai la nivel de unitate, cu excepția cazului în care unitatea are mai puțin de 21 de angajați”, Guvernul a introdus obligația pentru toate firmele, indiferent de numărul de angajați, care nu au contract sau acord colectiv de muncă să inițieze negocieri colective, pentru transferul contribuțiilor.

Potrivit unor parlamentari, care au reclamat ministerelor de resort probleme legate de acest transfer, cele mai afectate sunt întreprinderile mici și mijlocii cu mai puțin de 21 de salariați, care nu au avut niciodată negocieri colective și nu sunt familiarizate cu procedura acestora.

Firmele care au contracte colective de muncă sunt obligate, totodată, să reia negocierile pentru aplicarea transferului și în acest caz, susțin aleșii, se încalcă acordul de voință al părților care au semnat deja un contract colectiv de muncă, acesta fiind în vigoare și producând efecte.

DOCUMENT Schimbări pregătite: Amenzi substanțial mai mici pentru firmele mijlocii dacă nu depun declarații fiscale, nu trimit Fiscului la timp date sau nu respectă cererile Inspecției Fiscale CITEȘTE ȘI DOCUMENT Schimbări pregătite: Amenzi substanțial mai mici pentru firmele mijlocii dacă nu depun declarații fiscale, nu trimit Fiscului la timp date sau nu respectă cererile Inspecției Fiscale

În acest mod, arată sursele citate, este acordat salariaților un motiv pentru a declanșa conflicte de muncă, pornind de la negocierile pentru transferul contribuțiilor.

Termenul scurt de modificare a contractelor contravine principiilor dialogului social

Termenul acordat, de 1 lună, pentru derularea negocierilor colective, în perioada 20 noiembrie 2017 - 20 decembrie 2017, este considerat, totodată, forțat, în condițiile în care Legea dialogului social prevede un termen de 60 de zile calendaristice pentru încheierea contractelor colective, termen care poate fi prelungit prin acordul părților.

Guvernul a recunoscut indirect că angajatorii nu vor putea efectua rapid modificările contractuale stabilite, astfel încât a prelungit consecutiv perioada de înregistrare în Registrul General de Evidență a Salariaților (Revisal) a contractelor de muncă modificate. Astfel, dacă inițial ministrul Muncii preciza că angajatorii vor avea la dispoziție întreaga lună ianuarie în acest scop, recent Executivul a prelungit termenul de transmitere a actelor adiționale la contractele de muncă până la 31 martie 2018.

În consens, toate partidele dau liber autorităților locale să decidă cât cheltuiesc pentru finanțarea sportului CITEȘTE ȘI În consens, toate partidele dau liber autorităților locale să decidă cât cheltuiesc pentru finanțarea sportului

Guvernul nu a înființat structura de mediere a conflictelor de muncă

Parlamentarii reclamă totodată că Legea dialogului social, publicată în mai 2011, stabilea în sarcina Guvernului înființarea, în cel mult 90 de zile, a Oficiului de Mediere si Arbitraj al Conflictelor Colective de Muncă, care ar fi trebuit să medieze și eventuale neînțelegeri iscate, de pildă, în procesul de transfer al contribuțiilor sociale.

Potrivit unui document ministerial, după 6 ani de la intrarea în vigoare a legii, Oficiul este abia ”în curs de operaționalizare”, cu toate că au fost pregătiți specialiști în domeniul medierii conflictelor colective de muncă, inclusiv cu finanțare oferită de Norvegia și de către mediatori din această țară.

DOCUMENT Noua regulă a Fiscului: Firmele și persoanele fizice nu vor mai fi incluse de Fisc pe lista datornicilor cu o condiție CITEȘTE ȘI DOCUMENT Noua regulă a Fiscului: Firmele și persoanele fizice nu vor mai fi incluse de Fisc pe lista datornicilor cu o condiție

Angajatorii riscă amenzi pentru neîncheierea unor noi contracte de muncă

Legea prevede că refuzul angajatorului de a începe negocierea contractului colectiv de muncă este sancționat cu amendă cuprinsă între 5.000 lei și 10.000 lei, aplicată de Inspecția Muncii.

După decizia Guvernului, Inspecția Muncii a anunțat că va desfășura, în perioada 4 decembrie 2017 -  31 ianuarie 2018, o campanie națională "de conștientizare" privind modificările necesare transferului complet al contribuțiilor sociale obligatorii la angajat, dar a instituția a precizat că, în ciuda prevederilor legale, va urmări ”informarea, prevenirea și nu sancționarea angajatorilor”.

Ordonanța închisoare pentru angajatori - Specialiști în taxe și legislație: Textul este periculos de ambiguu. Un angajator de bună-credință care își repară ulterior o eroare nu trebuie să riște închisoare CITEȘTE ȘI Ordonanța închisoare pentru angajatori - Specialiști în taxe și legislație: Textul este periculos de ambiguu. Un angajator de bună-credință care își repară ulterior o eroare nu trebuie să riște închisoare

Între timp, senatorii au decis revenirea la prevederile inițiale din legislație 

În condițiile în care perioada de inițiere a negocierilor pentru modificarea contractelor de muncă se va încheia miercuri, senatorii au stabilit că nu toți angajatorii sunt obligați să inițieze negocieri colective cu angajații, pentru transferul contribuțiilor, iar sindicatelor li s-au restrâns nou acordatele prerogative lărgite de negociere.

Ordonanța astfel modificată va intra, în perioada următoare, în dezbaterea Camerei Deputaților, unde ar putea suferi noi amendări.

viewscnt
Afla mai multe despre
angajator
transfer
contributii
contracte
munca
modificare
revisal
amenzi
munca
inspectie