Premierul Mihai Tudose a declarat că CAS și CASS ”vor rămâne pe modelul actual”, adică vor fi plătite de angajator, el răspunzând enervat jurnaliștilor care l-au întrebat despre faptul că acestea ar putea fi achitate de către fiecare angajat: ”Eu nu știu de unde tot scoateți lucrul acesta”. Președintele PSD, Liviu Dragnea, anunțase, săptămana trecută, stabilirea cotei de contribuție la asigurările sociale de sănătate la 10%, iar a celei la asigurările sociale la 25%, urmând ca ele să fie plătite exclusiv de angajat.
Întrebat despre faptul că CAS și CASS ar putea fi plătite de către angajați, premierul a răspuns vizibil enervat.
”Eu nu știu de unde tot scoateți lucrul acesta. Spuneți-mi și mie cine v-a spus dumneavoastră?....Nu, ele vor rămâne pe modelul actual, toate taxele de genul acesta - CAS, CASS - vor fi plătite de angajator”, a spus Tudose, citat de News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Nu mai devreme de sătpămâna trecută, președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat stabilirea cotei de contribuție la asigurările sociale de sănătate la 10%, iar a celei la asigurările sociale la 25%, urmând ca ele să fie plătite exclusiv de angajat.
”Acum, contribuția pentru fondul de pensii și pentru sănătate are niște valori, ele vor fi mai mari. Asta înseamnă că în contul fiecăruia dintre noi, atât la pensii, cât și la sănătate, vor fi sume mai mari pe care le va plăti efectiv firma, dar în contul nostru, pentru noi. Contribuția la pensii va merge până la 25% și la sănătate 10%”, a declarat Liviu Dragnea.
Liderul PSD a susținut că ”plătește firma contribuția în contul angajatului” și că nu se pune problema ca vreun cetățean român să-și plătească singur CAS și CASS.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Cunoașterea legii, misiune imposibilă. În România sunt în vigoare peste 21.200 de acte normative uzuale, cu peste 100.000 de pagini, multe de calitate îndoielnicăAstăzi, pentru un salariu sunt reținute de stat contribuția de la angajat și de la angajator, dar, potrivit programului de guvernare, urmează ca, de anul viitor, contribuțiile sociale achitate de angajator pentru salariat să fie transferate acestuia din urmă, cu o majorare echivalentă a salariului brut, astfel încât salariul net să rămână neschimbat, iar angajatorul să nu înregistreze nici el un cost suplimentar. Modificarea ar avea un rol de clarificare a modului de evidențiere a contribuțiilor.
În prezent, cotele de contribuții de asigurări sociale de sănătate sunt de 5,5% pentru contribuția individuală și de 5,2% pentru contribuția datorată de angajator.
Cotele de contribuții de asigurări sociale sunt următoarele: a) 26,3% pentru condiții normale de muncă, din care 10,5% pentru contribuția individuală și 15,8% pentru contribuția datorată de angajator ;b) 31,3% pentru condiții deosebite de muncă, din care 10,5% pentru contribuția individuală și 20,8% pentru contribuția datorată de angajator; c) 36,3% pentru condiții speciale de muncă și pentru alte condiții de muncă, din care 10,5% pentru contribuția individuală și 25,8% pentru contribuția datorată de angajator.